P5 + 1 dışişleri bakanları buluşmasında ilerleme sağlanmadı mesajı

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'in daveti ile Viyana’ya gelen P5 + 1 grubu dışişleri bakanlarının müzakereler ve gündeme ilişkin görüşmeleri devam ederken, temel konularda herhangi bir ilerleme sağlanamadığı kaydedildi....

Google Haberlere Abone ol
P5 + 1 dışişleri bakanları buluşmasında ilerleme sağlanmadı mesajı

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'in daveti ile Viyana’ya gelen P5 + 1 grubu dışişleri bakanlarının müzakereler ve gündeme ilişkin görüşmeleri devam ederken, temel konularda herhangi bir ilerleme sağlanamadığı kaydedildi.

Görüşmeler için Viyana’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakanların katılacağı toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “Önemli olan İran’ın atom bombası yapacak kapasiteye ulaşmaması ve nükleer programının barışçıl olmasıdır. Temel konularda ciddi farklılıklar var.” ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise sürece ilişkin, “Hızlı bir sonuca ulaşmak mümkün gözükmüyor. 20 Temmuz’da bitecek görüşme süresinin uzatılmasını konuşmak için çok erken.” şeklinde konuştu. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise İran ile yapılan görüşmelerin hayati olduğuna dikkat çekerek, “Ciddi bir anlaşma metnine ulaşmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Avusturyalı mevkidaşı Sebastian Kurz ile bir araya gelen Fabius, düzenlenen basın toplantısında birçok konunun hala çözülemediğini ve İran’ın nükleer programında askeri hedeflerden vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Fransız Bakan, 20 Temmuz’a kadar bir anlaşma sağlanamaması durumunda ya çözümsüzlük durumunun tanınması gerekeceğini ya da müzakere sürecinin uzatılması gerektiğini söyledi.

P5 + 1 grubu ile gerçekleştirilen 6. tur nükleer müzakerelere İran adına Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başkanlık ediyor. Zarif sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, çözüm için karşılıklı güvenin şart olduğunu açıkladı.

Geçen yıl İran ve P5+1 gurubu arasında nükleer konuda varılan on anlaşmaya göre tarafların nükleer konuda nihai bir anlaşmaya varmaları için 20 Temmuz itibariyle 6 aylık bir süreleri bulunuyor.

ORTADOĞU’DA ATEŞKES ÇAĞRISI

Viyana’da yapılan görüşmelerde Gazze’de yaşanan insanlık dramı da gündeme geldi. Ortadoğu’da şiddetin artacağı endişesini yineleyen Fransız Bakan Fabius, yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırılara ilişkin taraflara ‘acil ateşkes’ çağrısında bulundu.

KERRY VE STEİNMEİER CASUSLUK SKANDALINI GÖRÜŞTÜ

Almanya’da bir istihbarat çalışanı ve bir askerin ABD adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle başlatılan soruşturmanın ardından Berlin, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) temsilcisinden ülkeyi terk etmesini istemişti. Konuyu Viyana’da ele alan ABD ve Alman dışişleri bakanlarından ortamı yatıştırıcı açıklamalar geldi. Alman Bakan Frank-Walter Steinmeier, yaşananların iki ülke arasındaki oldukça önemli stratejik ortaklığa ciddi zararlar vermemesi gayret gösterdiklerini ifade etti. Kerry ise “Biz çok büyük bir siyasi ortaklığa sahibiz ve oldukça yakın iki dostuz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar