Özoğuz: Çifte vatandaşlık konusundaki hassasiyeti kabinede anlatacağım

Büyük Koalisyon hükümetinin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, selefi Maria Böhmer’den başbakanlık binasındaki makamını devraldı.

Google Haberlere Abone ol
Özoğuz: Çifte vatandaşlık konusundaki hassasiyeti kabinede anlatacağım

Büyük Koalisyon hükümetinin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, selefi Maria Böhmer’den başbakanlık binasındaki makamını devraldı. Federal Bakanlar Kabinesi’nde yer alarak tüm bakanlarla doğrudan görüşebildiğini hatırlatan Özoğuz, onlara çifte vatandaşlık konusundaki hassasiyeti anlatacağını söyledi.

Federal Bakanlar Kabinesi’nin ilk Türk üyesi olan hükümetin Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), başbakanlık binasındaki makamını selefi Maria Böhmer’den (CDU) devraldı. Devir teslim töreninden sonra basına açıklamada bulunan Özoğuz, Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) imzaladığı hükümet anlaşmasındaki konuları bir an önce hayata geçirmek istediğini söyledi.

Özellikle opsiyon modelinin kaldırılması konusunda İçişleri Bakanı ile görüştüğünü anlatan Özoğuz, “Bu pozisyonda, diğer bakanların desteği olmadığı zaman bu gibi yasaları pek geçiremezsiniz. Tüm kabinenin desteği gerekiyor. Bu nedenle bakanlarla birlikte çalışarak bu konularda anlaşmak istiyorum.” dedi.

Kendi özgeçmişi gibi göç arka planına sahip olanlar açısından çifte vatandaşlık konusunun hassas olduğunu belirten Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı şöyle devam etti: “Birçok konuları kendimde de yaşadım. Bu yüzden bazı konularda daha dikkatli ve duyarlıyım, daha hassas tepki verebilirim. Bunu ümit ediyorum.” Her şeyin yasayla açıklanmasının mümkün olmadığının altını çizen Özoğuz, kabinenin diğer üyelerine vatandaşların çifte vatandaşlık konusundaki hissiyat ve beklentilerini anlatacağını söyledi. “Çifte vatandaşlık konusunu diğer bakanlara anlatarak onlarda da bir hassasiyet oluşturmayı arzuluyorum.” diyen Özoğuz, bunu önümüzdeki 1-2 yıl içinde yapabildiği takdirde gelecekte benzer yasalara da çok daha dikkatli bakılacağını umduğunu aktardı.

Önceden bakanlık görevi üstlenmek istemediğini, ancak gençlere sinyal verme açısından önemli bularak bu görevi kabul ettiğini anlatan Özoğuz, karar alma sürecinde SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve Hamburg Başbakanı Olaf Scholz’un da etkili olduğunu belirtti. Özoğuz, Türkiye’den de çok sayıda telefon aldığını, birçok bakanın kendisini tebrik etmek için aradığını anlattı.

Bakan, “İlgi, destek, çok büyük yakınlık var. Buna seviniyorum. Belki bu şekilde iki ülke arasındaki bazı mesafeleri kapatabiliriz.” diyerek sözlerini tamamladı CİHAN

Yorumlar