Özersay: Kıbrıs müzakerelerinde al-ver sürecine yaklaşmaya başladık

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’le bugün gerçekleştirdikleri 2,5 saatlik görüşmeyle al-ver sürecine yaklaşılmaya başlandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Özersay: Kıbrıs müzakerelerinde al-ver sürecine yaklaşmaya başladık

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’le bugün gerçekleştirdikleri 2,5 saatlik görüşmeyle al-ver sürecine yaklaşılmaya başlandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki ara bölgede yapılan görüşmenin ardından basına açıklama yapan Özersay, “Artık al-ver aşamasına geçmemizi sağlayacak bir fikir egzersizinin iyice içinin dolmaya başladığını söyleyebilirim. Artık al-vere yaklaşmaya başladık.” dedi.

Kıbrıs Türk tarafı olarak görüşlerini yazılı olarak verdiklerini dile getiren Özersay, bu görüşmede Kıbrıs Rum tarafının daha önce kendi görüşlerini ilettiği federal yürütmenin seçimi ve federal yürütmede kararların nasıl alınacağı konularına dair görüşlerini aktardıklarını anlattı.

Özersay, bugünkü görüşmede mülkiyet konusunun da derinlemesine tartışıldığını da aktardı.

“Her iki taraf da bazı hassasiyetlere sahip ama günün sonunda her iki tarafın da bazı temel BM parametrelerini sindirmesi gerekiyor.” diyen Özersay, bu parametrelerin sindirilmesi halinde yol katetmenin daha kolay olacağını ifade etti.

Mülkiyet konusundan etkilenen ve etkilenebilecek olan değişik birey kategorileri ile iki kesimliliğin korunması konularını dikkate alarak detaylı bir fikir egzersizi yaptıklarını ifade eden Özersay, “Bu konularda aramızda bir uzlaşı var mı diye sorarsanız; aramızda belli bazı temel noktaların erken bir zamanda çözümlenmesi gerektiğiyle ilgili bir uzlaşı var. Zaten bu konular üzerinde tam bir uzlaşı olsaydı Kıbrıs sorunu çoktan çözülmüş olurdu.” ifadelerini kullandı.

“SONRAKİ TOPLANTI 24 MART’TA”

BM’nin sonraki toplantıların mekik diplomasisi ile sürdürülmesini kararlaştırdığını bildiren Özersay, bir sonraki müzakereciler görüşmesinin 24 Mart Pazartesi saat 10.00’da yapılacağını ifade etti.

“O toplantı bugün tamamlanamayan konuların artık yavaş yavaş kapatılacağı bir toplantı olacak.” diyen Özersay, 24 Mart’la başlayan haftanın 31 Mart’ta liderler arasında yapılacak zirvenin hazırlığının da yapılacağı bir hafta olacağını ifade etti.

Özersay, hem resmi hem de gayri resmi olarak iki müzakereci ve heyetlerinin bir araya geleceği toplantıların öngörüldüğünü belirterek, “Bunların da liderler zirvesini hazırlayıcı toplantılar olacağı görüşündeyim.” dedi. CİHAN

Yorumlar