Özdil Nami: Kıbrıs’ta çözüme dünden daha yakınız

Resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Berlin'e gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Özdil Nami, 50 yıldır sürüncemede olan Kıbrıs sorununun çözümüne yaklaşıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Özdil Nami: Kıbrıs’ta çözüme dünden daha yakınız

Resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Berlin'e gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Özdil Nami, 50 yıldır sürüncemede olan Kıbrıs sorununun çözümüne yaklaşıldığını söyledi. Türk işverenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya gelen bakan, tarafların ortak bir metin üzerinde anlaştığını, siyasi eşitlik temelinde, federal çatı altında, eşit statüde ‘Birleşik Kıbrıs Devleti’nin kurulmasının yakın olduğunu belirtti.

1964 yılının Mart ayında sorunları çözmek amacıyla Ada’ya giren Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün artık geri dönme zamanının geldiğini kaydeden Nami, “Önümüze bir fırsat penceresi açıldı. Geçtiğimiz ay içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız ile Rum lideri arasında önemli bir ortak açıklama metni üzerinde mutabakat sağlandı. Bu ortak açıklama metni içeriğine baktığımızda bugüne kadar müzakere masasından iki taraf arasında mutabakat masasından çıkan bazı temel konuların yanında yeni unsurlar olduğunu görüyoruz. Bu bize ümit veriyor.” dedi.KKTC’nin artık izolasyondan kurtulmak istediğini, tüm resmi kurum ve kuruluşların yanısıra işverenler de dahil olmak üzere halkın çözümden yana tavır koyduğunu belirten Nami, “Bugün çözüme dünden daha yakınız.” ifadesini kullandı.

SÜREÇ İYİ İDARE EDİLMELİ

Geçtiğimiz günlerde ABD’de resmi temaslarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Nami, “Amerika’daki temaslarımız çok verimli geçti. Herkeste iyi niyet gördük. Şimdi Almanya ile görüşmeye geldik. Almanya AB’de lider bir ülke.Almanya’nın sürece destek vermesini istiyoruz.” diye konuştu. AB’nin bu sürece çok önemli etkileri olacağına inandığını söyleyen bakan, “Yeni başlayan çözüm süreci iyi idare edilirse sonuca daha hızlı ulaşılır, edilmezse çökmesine bile sebep olabilir. Kapsamlı çözüm çalışmalarına önem verilmesini ve desteklenmesini istiyoruz. Gerginlik istemiyoruz.” dedi.

Nami, Türk-Alman Ticaret Odası'nda yapılan toplantıya katılan işverenleri Kıbrıs’ta yatırım yapmaya davet etti. Yatırımların öncelikle turizm, eğitim, ticaret, inşaat ve enerji sektörlerine yapılabileceğine dikkat çeken Dışişleri Bakanı, “Sizi ülkemize bekliyoruz. KKTC’nin ekonomik yapısının geliştirilmesi çözüme katkı sağlayacaktır." dedi.

Toplantıda söz alan Almanya'nın Lefkoşa Büyükelçisi Gabriela Guellil sürece destek verilmesi gerektiğini ifade etti ve kendilerinin de Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’yle görüştüklerini, Başbakan Angela Merkel'in Mayıs ayı için Rum lideri davet ettiğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar