Özdil Nami: ABD, Kıbrıs sorununun çözümüne destek veriyor

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’daki temaslarına dün başladı.

Google Haberlere Abone ol
Özdil Nami: ABD, Kıbrıs sorununun çözümüne destek veriyor

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’daki temaslarına dün başladı. Nami ABD'nin Kıbrıs sorununun çözümü için destek verdiğini belirtti.

KKTC Enformasyon Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Nami, temaslarının ilk gününde Washington Times gazetesine mülakat verdi. Nami, daha sonra bağımsız düşünce kuruluşlarından Wilson Center’de “Kıbrıs’ta çözüm olasılığı neden artıyor” konulu bir konuşma yaptı.

Özdil Nami, “Wilson” düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, müzakere süreci hakkında bilgi verdi. Nami, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önlerinde önemli bir fırsat penceresinin bulunduğunu belirtirken, iki toplum arasındaki görüşmelerden ümitli olmaları için sebepler olduğunu kaydetti.

Adadaki şartların çözüm için olgunlaştığını anlatan Nami, artık iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüm için son aşamaya geldiklerine inandığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Nami, adadaki her iki liderin de çok önemli bir ortak açıklamanın altına imza attıklarını, metne Kıbrıslı Türklerin endişelerini gideren unsurların da dahil edildiğini hatırlatarak, böylece taraflar arasında yıllarca tartışılan egemenlik, uluslararası kimlik, vatandaşlık, kurucu devletlerin siyasi hakları gibi konularda anlayış birliği sağlandığını ve bu durumun ümit verici olduğunu aktardı.

“ÇETİN MÜZAKERELER GEREKECEK”

Geriye kalan mülkiyet, toprak, güvenlik, garantiler gibi konuların zor olduğunu ve çözülmesi için çetin müzakereler gerekeceğini ifade eden Nami, Kıbrıs sorununun 50. yılını doldurduğuna dikkat çekerek, bu konuların 50 yıldır zaten gündemde bulunduğuna işaret etti.

Nami, aylarla ifade edilen bir süreçte yeni bir kapsamlı çözüm planının çıkabileceğini düşündüklerine dikkat çekerek, hızlı, iyi yapılandırılmış bir sürecin hayata geçmesini istediklerini kaydetti ve “Kimse takvimden bahsetmese de herkes de doğal bir takvimin varlığının farkında. Sorun sonsuza kadar süremez.” diye konuştu.

“ABD ÇÖZÜME DESTEK VERİYOR”

Nami temasları çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns ile dün bir araya geldi. Nami, ABD’nin Kıbrıs’ta yeniden başlayan müzakere sürecine ilgi gösterdiğini ve çözüme destek verdiği söyledi.

Özdil Nami, Burns’ün özellikle ortak açıklama metniyle birlikte olumlu bir atmosferde başlayan müzakerelerin yapıcı yaklaşımlarla sonuçlandırılması arzusunu dile getirdiğini söyleyerek, görüşmede, ABD’nin Kıbrıs Türk tarafı ile diyalogu sürdürme kararlılığında olduğunu yerinde görme fırsatı yakaladığını da ifade etti. CİHAN

Yorumlar