Oturma eylemine biber gazlı müdahale

Libya’da yaşanan olaylardan kaçarken İtalya’nın Lampedusa adası açıklarında meydana gelen felaketten kurtularak Almanya'nın Hamburg şehrine gelen Afrikalı mültecilerin bireysel başvuru yerine toplu oturum ısrarı devam ediyor. Eylemlerle...

Google Haberlere Abone ol
Oturma eylemine biber gazlı müdahale

Libya’da yaşanan olaylardan kaçarken İtalya’nın Lampedusa adası açıklarında meydana gelen felaketten kurtularak Almanya'nın Hamburg şehrine gelen Afrikalı mültecilerin bireysel başvuru yerine toplu oturum ısrarı devam ediyor. Eylemlerle bu talebi yineleyen grup bu kez de Hamburg Belediyesi önünde oturma eylemi yaptı. Grubun dağılmasını isteyen polis karşı çıkanlara biber gazı ile müdahale etti. Çıkan arbedede çok sayıda gösterici gözaltına aldı.

İtalya’nın Lampedusa adası açıklarında yaşanan felaketten kurtularak Hamburg’a gelen Afrikalı mültecilerle Hamburg Senatosu arasındaki oturum anlaşmazlığı devam ediyor. Hamburg Senatosu mültecilere yaptığı çağrıda kişisel müracaat edilmesini, kimlikleri ile birlikte niçin mülteci olmak istediklerini belirtmelerini isterken, bu talebe yaklaşmayan mülteciler ise toplu oturum talebinde ısrar ediyor. Toplu oturum ısrarını sol gruplarında desteği ile değişik etkinliklerle dile getiren, sesini duyurmaya çalışan mülteciler bu kez Hamburg Belediye Sarayı’nın önünde oturma eylemi yaptı.

Eyleme bir saat müdahale etmeyen polis, daha sonra oturma eylemine son vermek amacıyla grubu dağıtmak istedi. Eylemi devam ettirmek isteyen mülteciler ve destekçileri arasında arbede yaşanırken, polis eylemcilere karşı biber gazı kullandı ve çok sayıda göstericiyi geçici bir süre göz altına aldı. Mültecilerin Belediye Sarayı'na Yeşiller ve Sol Parti ile görüşmeye geldikleri ancak daha sonra bina içine girme yerine dışarıda oturma eylemi yaptıklarını belirtildi. Mülteciler, ellerinde ‘Herkes için oturum hakkı’ yazılı döviz taşıdığı gözlendi.

Lampedusa mültecilerinin sorununun ciddi boyuta geldiğini belirten Yeşiller Eyalet Milletvekili ve partisinin içişleri konuları sözcüsü Antje Möller, ‘‘Biz Senatoyu tek taraflı olarak insani yardım kapsamında çözüm aramaya çağırıyoruz” dedi. Sol Parti Hamburg sözcüsü Bela Rogalla ise yaptığı açıklamada Lampedusa mültecilerinin şiddet içermeden yaptıkları sivil eylemi desteklediklerini söyledi ve “Savaş mültecilerine karşı polis şiddeti uygulanması, gaz sıkılması Hamburg Başbakanı Olaf Scholz ve SPD hükümeti için ayıptır.

Biz SPD iktidarından sınır dışı tehdidi altında bulunan Lampedusa mülteci grubuna insani yardım çerçevesinde oturum verilmesini istiyoruz. Nitekim mültecilerin kalma ısrarıyla ilgili siyasi çatışma polis şiddeti ile çözüme kavuşturulamaz” diye konuştu. Eylemden sonra Sol Parti Hamburg Eyalet Milletvekili Christiane Schneider’in çağrısı üzerine grup yürüyüş yaptı. Belediye Sarayı önünde başlayan ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı protesto yürüyüşü Steindamm’da bulunan polis karakolunun önünde olaysız bir şekilde sona erdi. CİHAN

Yorumlar