Oscar Pistorius’un davasında 'sır kapı' aralandı

Dünya medyasının canlı takip ettiği Oscar Pistorius duruşması 9. gününe girerken bütün dikkatler “sır kapıya” yöneldi.

Google Haberlere Abone ol
Oscar Pistorius’un davasında 'sır kapı' aralandı

Dünya medyasının canlı takip ettiği Oscar Pistorius duruşması 9. gününe girerken bütün dikkatler “sır kapıya” yöneldi. Adli tıp dedektifi Albay Gerhardus Vermeulen ifadesinde Oscar’ı yalanlayarak, ampute Atlet'in kurşunladığı kapıyı protez bacaklarını giymeden, kriket sopası ile kırdığını söyledi.

Dedektifin tanıklığı, geçen yıl Sevgililer Günü’nde kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı öldürmekle yargılanan Pistorius’un davasının seyri için kritik öneme sahip. Evde hırsız olduğunu düşünen Pistorius’un kendini savunmak için ilk önce protez bacaklarını takması gerektiği belirtiliyor.

Öte yandan Pistorius’un ünlü avukatı Barry Roux dedektife, kapı panelindeki polise ait ayak izini sorarak, Vermeulen’i çapraz sorguda terletti. Vermeulen ise kapıdaki sopa izinden yola çıkarak Oscar’ın protez bacaklarını giymeden dizleri üstünde kapıya vurduğunu söyledi.

Avukat Baux, dedektiften defalarca, mahkemeye kurulan tuvalet kapısına Oscar’ın “vurduğu şekilde” vurmasını isteyince, Vermeulen sinirlerine hâkim olmakta zorlandı. Roux ayrıca, kapı paneli üzerindeki izlerin incelendiği takdirde Oscar’ın kapıyı protez bacaklarını takmış olarak kırdığının anlaşılacağı konusunda ısrar etti.

Roux ayrıca, Albay’dan mahkemeden ayrıldığı günden bu sabaha kadar olan telefon konuşmalarının dökümünü istedi. Vermeulen isteğe olumlu yanıt verdi.

Duruşmanın başından beri tanıkların itibarını sarsma yöntemine başvuran Avukat Roux, dedektife de eğitim durumunu sorarak Oscar lehine algı oluşturmaya çalıştı. Roux ayrıca, kapının darbe sonrası yere düşen küçük parçalarını sorunca, Albay, küçük kırıntıların çok da önemli olmadığını söyledi.

Öne çıkan genel görüşe göre, Oscar ile tartışan kız arkadaşı korkudan kendini tuvalete kilitledi ve silaha çok düşkün olan Oscar protez bacaklarını takmadan, kapının arkasındaki Steenkamp’ı kurşunladı. Daha önceki şahitlerin silah sesinden önce kadın çığlığı duymaları da Oscar’ın cinayeti planlı işlediği yönündeki kanaati artırıyor.

Yerli ve yabancı bir medya ordusunun takip ettiği davada, Oscar’ı mahkeme önünde bekleyen yüzlerce genç altın madalyalı atlete sevgi gösterilerinde bulunuyor.

İdari başkent Pretoria'nın Kuzey Gauteng Yüksek Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, yüze yakın tanığın dinlenmesi bekleniyor.
CİHAN

Yorumlar