Ortaylı: Erdoğan'ın 150 Tane Müşaviri Var, Bir Tanesi Bir Şey Bilmiyor

Moskova'da Rus ve Türk öğrencilerle bir araya gelen İlber Ortaylı, Türkiye- Rusya ilişkileri, Türkiye'nin dış politikası ve iç siyaseti ile ilgili izahatlarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Ortaylı: Erdoğan'ın 150 Tane Müşaviri Var, Bir Tanesi Bir Şey Bilmiyor

Rusya'nın başkenti Moskova'da Rus ve Türk öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye- Rusya ilişkileri, Türkiye'nin hariç politikası ve iç siyaseti hakkında mühim izahatlarda bulundu.

Türkiye- Rusya Toplumsal Forumu Tarih Komisyonu sebebi ile düzenlenen etkinlikte sorulara yanıt verici Ortaylı, C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 150 adet müşaviri olduğunu ama, hiçbirisinin bir şey bilmediğini iddia etti.

ERDOĞAN'I KIZDIRACAK DİALOG

Bir Türk öğrencinin, 'C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vahdettin Köşkü'nün restorasyonunu eleştirmiştiniz. Sizi tam şekilde ne huzursuz etti?' sorusuna İlber Ortaylı, 'Beni huzursuz etti, maalesef. Cumhurbaşkanı kusur enformasyonla serzenişte bulundu. Ben Topkapı Sarayı eski müdürü şekilde kendisini karşıladım. Kürsüye çıkınca adam çattı. Bu hataydı. Sadece duruş şekilde değil, bilgi şekilde da yanlış. Çünkü, bana kıyasla Vahdettin Köşkü ve öteki sarayları kullanmazsanız, çökerler. Restorasyon çok çok kötüydü. Cumhurbaşkanı restorasyonu oluşturan mimarı savunuyor. Berbat bir herif. Onu niye savunuyor ki? Çok fena restorasyon. Reis-i cumhurla işim bulunmamaktadır benim. Onun da benimle olmaması lazım. evvel yenileme yapanı atsın işten. 150 adet müşaviri var, birisi bir şey bilmiyor. Daha öteki şeyler de söyleyebilirim size. mesela Cumhurbaşkanlığı ödülleri çok çok fena dağıtılıyor. 3 şahıs karar veriyor. Böyle bir şey olamaz. Bu olasıdır değil. Niçin Gülru Necipoğlu'na vermiyorlar? Olur olmamaktadır tiplere dağıtıyorlar.' dedi.

'KARADENİZLİ MÜTEAHHİTLER , MISIR UZMANI OLDU'

Türkiye'nin Mısır politikalarını kusur bulduğunu anlatım eden Ortaylı, 'Bize ne yahu Mursi ve ya Sisi'den. Saçma bir şey! Mısır'da 400'ten çok fabrikamız var. Bu vaziyette nasıl kavga ederseniz Mısır'la. O fabrikalarda kişiler çalışıyor. Küt diye kapatsan ne olacak insanlara? Bunlar akıllıca karışmalar değil. Dikkat edeceksiniz bunlara. Adamlar Mursi-Sisi diye kavga ediyor. Ama sorsan aşağı Mısır veya yukarı Mısır neresi bilmezler. Bütün Karadenizli müteahhitler Mısır uzmanı oldu.' dedi.

'SURİYELİ GÖÇMENLER TÜRKİYE'DE SORUN OLACAK'

Suriyeli sığınmacıların gelecekte Türkiye'de mesele olacağını anlatım eden İlber Ortaylı, Güney Doğu sorununun çıkmaza girdiğini vurguladı. Suriyelilerin bir anda Türkiye'ye akın ettiğini hatırlatan tarihçi, 'Çok karışık bir nüfus içimizde bulunuyor. Türkiye doğudaki çok sayıda mülteciye pasaport verdi, istikbal seçimlerde oy verecekler. Bu çok çok karışık bir problem. Eski güneydoğu gitti. Bu problemin içinden nasıl çıkacaksınız? Bunları düşünmeniz lazım. Musul, Kerkük, Halep bundan böyle eskisi bu şeklinde değil, Diyarbakır ve Mardin de böyle.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki politik partilerle ilgili bir soruya yanıt verici Prof. Dr. İlber Ortaylı, kocaman bir kitlenin parti tutmadığını dile getirdi. Ortaylı, kendisinin de parti öksüzü olduğunu esprili bir dille anlattı.

'RUSYA-TÜRKİYE DOSTLUĞUNA YOĞUNLAŞMALIYIZ'

Türk Akademisyen, 'Türkiye kendi endüstri endüstrisini oluşturdu ve normal bir endüstri devletleri bu şeklinde oldu. Bize her şey yeni sorunlar getirdi. Bizim bundan böyle yeni bir dünya inşa etmemiz lazım. Müslüman dünyası, Müslüman kardeşliği ve Müslüman arkadaşlığı, bunlar bundan böyle işe yaramıyor. Artık yeni bir dünya var, Sovyet ve Türkiye veya zamanımız Rusya-Türkiye dostluğuna yoğunlaşmamız lazım. İki memleket içinde vizeler kaldırıldı, ticari ilişkilerimiz iyi, takribî 2 milyon Rus yurttaşı Türkiye'de yaşıyor.' bilgisini verdi.

'TÜRKLER PRATİK RUSÇA ÖĞRENMEYE BAŞLADI'

Avrupa Birliği hikâyelerini tekrarlamanın hiç bir anlamı olmadığını, kimsenin de buna inanmadığını belirten İlber Ortaylı, 'Eğer hükümet AB'den çok çok bahsediyorsa, o anlamına geliyor ki orduyu istemiyorlar, kurtulacağız zannediyorlar. Bazıları da AB'ye girince hürriyetimizi daha sorunsuz alırız diye düşünüyor, belki alabilirsin ama, AB yardımı ile değil. Buna kuvvetle inanıyorum, gelecekte dünyanın bu kesimi ile daha hummalı yaşamak zorundayız. Benim zamanımda bu dili (Rusça) kimse bilmiyordu, şimdi çok sayıda insan konuşuyor. Rusya'daki Türkoloji belki daha yavaş gidiyor, lakin daha iyi gidiyor. Biz Rusoloji yapmıyoruz, basit Rusça öğreniyoruz. Ama şurası bir gerçek ki, eski Rusya ve Türkiye tıpkı şeyler değil.' dedi.

'İRAN'IN TÜRKİYE'YE YAYILMA GİRİŞİMİ GEÇİCİ'

İran'ın Türkiye'de dini yayılımı ile alakalı soruya, 'O geçici, kattiyen aldanmayın. Şöyle bir mesele var, İran tabi ki çok çok dindar, çok çok Şii geçiniyor. Bu onların resmi inancı, lakin böyle bir şey olmaz. Resmi inanç olmaz, İran'da ki resmi inançtır. İslam'da resmi mezhep olmaz, Şiilik bir yorumdur, bunun resmiyeti olmaz. Resmi İslam olabilir, yani bizim dinimiz İslam diyebilirsiniz, laik şekilde kabul etmiyoruz, lakin bu mümkündür. Resmi Şiilik, resmi Sünnilik olmamaktadır çünkü; bunlar yorumdur. Herkesin kendi hürriyeti vardır.

Şimdi bu Ayetullah Humeyni, bir Şii Ayetullah, lakin biz onun yorumunu kullanıyoruz nedeniyse çok çok iyi bankacı ve ticaret hukukçusu. İran entelektüel bir ülkedir, bizde daha entelektüeldir. Çok iyi ressamlar, çok çok iyi edebiyatçılar ve çok çok iyi lisan bilirler. Enteresan bir biçimde de kendi alanlarına çok çok hakimler. Mesela 2 yıl evvel İstanbul'da bir İran kongresini açtım, orada hiç İran yurttaşı yoktu, yalnızca Amerika ve Avrupa'dan göçmenler vardı. Erkek, hanım profesörler inanılmazdı. Zaten yayınladıklarına bakarsanız fevkalade üstünler. Bizim bu kültürle bir araya gelmemiz lazım. Uluslararası birliktelikler bilimi herzaman kısa vadeli olur, bunu oluşturan kişiler kültür adamı değiller.'dedi

Rusya ve Batı içinde son senelerde yaşanan huzursuzluğa yer veren Ortaylı, Moskova'ya yaptırımlarla diz getiremeyeceğini vurguladı.

Toplantıda Rusya'nın sayılı Türkologlarından Prof. Dr. Mihail Meyer, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Masası Başkanı Natalya Ulçenko, Uluslar Arası Bilimsel Kalkınma İşbirliği Enstitüsü (MİRNAS) Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, Türkiye'nin Moskova Büyükelçilik görevlileri ve Türk diaspora temsilcileri katıldı. (Kaynak: Zaman)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar