"Ortadoğu’ya Kazakistan modeli"

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 12'cisi yapılan Uluslararası Avrasya Medya Forumu’nda konuşan Todays Zaman Gazetesi yazarı Savaş Genç, sürekli karışıklıkların yaşandığı Ortadoğu için Kazakistan modelinin uygulanabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Ortadoğu’ya Kazakistan modeli"

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 12'cisi yapılan Uluslararası Avrasya Medya Forumu’nda konuşan Todays Zaman Gazetesi yazarı Savaş Genç, sürekli karışıklıkların yaşandığı Ortadoğu için Kazakistan modelinin uygulanabileceğini söyledi. Kazakistan’da 130’dan fazla etnik grubun yaşadığını ve bu gruplar arasında sürekli barış ve diyaloğun olduğuna dikkat çeken Genç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ülkede uyguladığı akıllı ve yapıcı politikalarının Ortadoğu ülkelerine model olabileceğini ifade etti.
Konuşmasının büyük bir kısmını Ortadoğu’ya ayıran Savaş Genç, Arap coğrafyasında devrim yapmaya çalışan bütün grupların demokrasi istediğine dikkat çekti.
Genç sözlerine şöyle devam etti: “Bölgede sokağa taşınan bütün hareketlerin temel talebi daha fazla özgürlük. Bireyin baskı altında tutulduğu rejimlerin yaşama şansı kalmadı. Darbe yapıp iktidarı ele geçirseniz bile bireysel özgürlüklere daha fazla dikkat etmek zorundasınız. Eski rejimleri yıkmak yenilerini aşarı ile kurabileceğiniz anlamına gelmez. Yıkmak için harcadığınız çaba ve zamanın daha fazlasını yenisini kurmak için marjinalleşmesini önlemek için harcamanız gerekir."

Suriye’de uzun süredir devam eden iç savaşa da değinen Savaş Genç, Esed yönetiminin devrilmeyeceği ve muhaliflerin de tam anlamı ile durdurulamayacağını bütün dünyanın gördüğünü belirtti. Suriye’de yaşanan iç savaş ve çatışmaların durdurlması için ülkede ilk etapta ateşkes ilan edilip Suriye’nin geleceğinin masa başında belirlenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Todays Zaman yazarı Savaş Genç, Esed ve muhalifler üzerinde etkin olan Rusya, İran ve Türkiye gibi ülkelerin cesaret gösterip bu eksende prensip kararı almalarının bölge barışı ve istikrarı adına önemli bir adım olacağına inandığını vurguladı.

CİHAN

Yorumlar