Orta Afrika’da askerler kışlaya dönüyor

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) darbe ile iktidara gelen Michel Djotodia’nın istifası ile askerlerin kışlasına dönmeye başladığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Orta Afrika’da askerler kışlaya dönüyor

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) darbe ile iktidara gelen Michel Djotodia’nın istifası ile askerlerin kışlasına dönmeye başladığı bildirildi. Djotodia’dan sonra ara dönem devlet başkanı olan Alexandre-Ferdinand Nguendet, anarşinin biran önce sona ereceğini söyledi.

Başkent Bangui’deli polis merkezinde konuşan OAC Geçici Meclisi sözcüsü ve ara dönem Devlet Başkanı Nguendet, partinin bittiğini, kanlı çatışmaların ardından polis ve askerlerin görevlerine dönmeleri ile kaosun, yağmacılığın ve intikam saldırılarının duracağını, ülkede durumun en kısa zamanda normale döneceğini ifade etti. Nguendet ayrıca, Mart darbesinde sorumlu tutulan Müslüman Seleka grubu üyeleri ve Hristiyan Balaka çetelerini çatışmaları durdurmaya davet etti. 100 bine yakın insanın sığındığı başkent havaalanını ziyaret eden Nguendet halka evine dönmesi için çağrı yaptı.

Dün ülkede yağmalama faaliyeti görülmezken, Ordu Komutanı General Ferdinand Bomboyeke’nin çağrısı ile askerlerin terkar görevlerine dönmeye başladıkları duyuruldu. Can korkusu ile görevden kaçan askerlerin yanında Bangui’deki polislerin de tekrar göreve başlamak için başvuru yaptıkları söyleniyor. Geçtiğimiz haftalarda Bangui’yi tamamen terk eden polislerin, 72 saat içinde göreve başlamaları bekleniyor.

OAC’de geçen ay patlak veren iç çatışmalarda yüzbinlerce insan evlerinden olurken, yaklaşık bin kişi hayatını kaybetti. Fransa, ülkeye bin 600 asker gönderdi.

Öte yandan, Djotodia'nın Benin'e sürgün edilmesinden sonra ülkede hayatın normale döneceği konusunda şüpheler devam ediyor. CİHAN

Yorumlar