Orta Afrika’da 100 bin kişi havaalanına sığındı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC)Hristiyan Balaka çetesi ile Seleka grubu arasında çıkan çatışmalardan kaçan binlerce öfkeli kalabalık, başkent Bangui’nin havaalaanını işgal etti.

Google Haberlere Abone ol
Orta Afrika’da 100 bin kişi havaalanına sığındı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC)Hristiyan Balaka çetesi ile Seleka grubu arasında çıkan çatışmalardan kaçan binlerce öfkeli kalabalık, başkent Bangui’nin havaalaanını işgal etti. Kalabalığın, 9 ay önce darbe ile iktidara gelen Devlet Başkanı Michel Diotodia aleyhine slogan attıkları söyleniyor.

Güvenlik gerekçesi ile ülkeyi terke etmek isteyen kalabalığın,güvenliğini sağlayan Fransız güçleri, panik yaşayan insanları kontrol etmekte zorlanırken, havaalanında bir çok uluslararası uçuşun ertelendiği bilgisi paylaşılıyor.

Aralık başında komşu Çad'ın desteği ile darbe yaparak iktidara gelen Diotodia'yı koltuğundan indirmek isteyen Hristiyan Balaka çetelerinin, Müslüman halka saldırmaları ve evlerini yağmalamaları ile OAC’de şiddet olayları kontrolden çıkmıştı.

785 BİN İNSAN GÖÇ ETTİ

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’den (OCHA) yapılan açıklamada, Bangui’de son iki haftada göç edenlerin sayısının 214 binden 370 bine çıktığı ifade edildi. 100 bin insan ise havaalanına sığındı. Yaklaşık 4.5 milyon nüfusa sahip ülkede toplam 785 bin insan evlerinden olurken, 2.2 milyon kişi ise acilen yardıma muhtaç durumda. Başkentin havaalanında yardım kuruluşları halkın temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, özellikle çocuklar durumdan ağır etkileniyor.
Öte yandan Hristiyan çetelerin saldırılarında geçen ay en az 16 çocuk katledilirken, binden fazla insan hayatını kaybetti.

Ülkede çatışmaların şiddetlenmesi ile geçen ay Fransa ve Afrika Birliği OAC’deki asker sayısını artırdı.
CİHAN

Yorumlar