Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çatışmalar şiddetleniyor

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) Hristiyan Balaka çetelerinin, darbe yapan Seleka grubuna yardım etmekle suçladıkları Müslümanlara yönelik saldırıları devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çatışmalar şiddetleniyor

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) Hristiyan Balaka çetelerinin, darbe yapan Seleka grubuna yardım etmekle suçladıkları Müslümanlara yönelik saldırıları devam ediyor. Çad, Senegal ve Fildişi gibi ülkeler vatandaşlarını tahliye ederken, 2 bin Nijeryalı başkent Bangui’deki büyükelçiliklerine sığınmış durumda.

OAC’deki din çatışmaları üzerine geçen ay ülkeye bin 600 asker gönderen Fransa adına Dışişleri Bakanı nezdinde Kalkınmadan sorumlu Bakan Yardımcısı Pascal Canfin yaptığı açıklamada, "OAC’de durum kötü. İç savaşın çıkmaması için mücadele veriyoruz." dedi.

4.5 milyon nüfusa sahip OAC’de halkın yaklaşık üçte biri can güvenliğinden dolayı evlerini terk etti. En son Salı günü Balaka çetesinin saldırıları ile 20 kişi hayatını kaybederken, 2 Fransız askeri de öldürüldü.

Öte yandan yüz bine yakın insan, Bangui havaalanına sığınmış durumda. Nijerya elçiliğine sığınan 2 bin sivile ise diplomatların en ufak bir yardımda bulunmadıkları, insanların aç bekledikleri söyleniyor.

İddialara göre Seleka grubu komşu Çad’ın yardımı ile 9 ay önce darbe yaptı ve Devlet Başkanı François Bozize’yi indiren Michel Djotodia iktidara geldi. Müslüman olan Djotodia, Selaka grubunu dağıtarak Hristiyan Nicolas Tiangaye’yi bütün yetkileri elinde bulunduran başbakanlık görevine getirmesine rağmen, Bozize’ye bağlı gruplar, Müslümanlara saldırmaya devam ediyor.

Fransa’nın OAC’de Müslümanları tek taraflı silahsızlandırdığı, Balaka çetelerine göz yumduğu da iddialar arasında. CİHAN

Yorumlar