Ömerli Barajı'nı Karadeniz'e bağlayacak proje Hollanda'da tanıtılıyor

Hollandalı mühendisler tarafından geliştirilen “Riva Vadisi Bölge Çevre Koruma ve Bölgesel Kalkınma Projesi'nde son noktaya gelindi. Projenin maket tasarımı Rotterdam Kunsthal salonunda dünyaca ünlü mimar ve mühendislerin beğenisine sunuldu.Proje...

Google Haberlere Abone ol
Ömerli Barajı'nı Karadeniz'e bağlayacak proje Hollanda'da tanıtılıyor

Hollandalı mühendisler tarafından geliştirilen “Riva Vadisi Bölge Çevre Koruma ve Bölgesel Kalkınma Projesi'nde son noktaya gelindi. Projenin maket tasarımı Rotterdam Kunsthal salonunda dünyaca ünlü mimar ve mühendislerin beğenisine sunuldu.

Proje Koordinatörü Beykoz Belediyesi Başkan Danışmanı ve Meclis Üyesi Nevzat Oral 2012 yılında başlanan Beykoz Belediyesi’nde açılacak 32 kilometre uzunluğunda kanal ile boğazı Ömerli barajına bağlamak için son noktaya gelindiğini söyledi.

Nevzat Oral, "Bu proje ile ilk defa sivil toplum örgütlerinin kamuyu temsil eden belediye ile beraber ortak çalışması oldu." dedi. Devlet Su İşleri'nin uygulayacağı 32 kilometre uzunluğundaki proje, Ömerli barajı ile Karadeniz arasındaki Riva kanalı ıslah edilerek derinleştirilecek ve genişletilecek. Projede amacın sadece su güvenliği olmadığını ifade eden Nezat Oral, "Proje hem turizm, hem de ekolojik ve bölgesel kalkınmaya bir sinerji getirecek. Bu projeye dünyada su konusunda büyük tecrübe yaşamış çok ciddi çalışmaları olan Hollandalı firmalar ve Delft üniversitesi ile başladık." ifadelerini kullandı.

Beykoz Kanal Riva Derneği Başkanı Serdar Saruhan, 500 aday arasında seçilen bu projenin bir yıl içinde uygulamaya konacağını dile getirdi.

Riva bölge koruma ve kalkınma projesinin Hollanda danışmanlığını yapan Zeki Baran, Hollandalı mühendislerin katkıları ile başlayan bu projenin gerçekten büyük ve önemli bir proje olduğunu söyledi. Baran, "Yaklaşık 32 kilometrelik bir nehirden bahsediyoruz. Beykoz sınırından, Ömerli barajından başlayıp Karadeniz'e dökülen bir proje. Etrafında yeniden yapılanmanın dışında tarım alanlarının kalitesinin yükseltilmesinden tutun da su ile entegre olmuş evlerin yapımına, bunu yanında 400 hektarlık bir Hollanda köyünün inşasına kadar bölgeye iyi bir hayat verecek bir proje olacak. Bu projeyi Hollandalı mühendisler ve Delft Teknik Üniversitesi ile birlikte Beykoz belediyesi birlikte üstlendi." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar