Ölüm tehditleri alan Edathy evine ve çalışma bürosuna dönemiyor

Almanya'da çocukları cinsel istismar içeren fotoğrafları satın aldığı suçlamasından sonra milletvekilliğini bırakan Sebastian Edathy, ölüm tehditleri aldığını ve evine dönemediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ölüm tehditleri alan Edathy evine ve çalışma bürosuna dönemiyor

Almanya'da çocukları cinsel istismar içeren fotoğrafları satın aldığı suçlamasından sonra milletvekilliğini bırakan Sebastian Edathy, ölüm tehditleri aldığını ve evine dönemediğini söyledi. Soruşturmayı yürüten savcılık usullere uymadığı gerekçesiyle suçlanırken, yapılan bir araştırmaya göre Alman halkının çoğunluğu olayın aydınlatılması için araştırma komisyonu istiyor.

Çocuklara cinsel istismar içeren resimler satın aldığı gerekçesi ile hakkında soruşturma açıldıktan sonra milletvekilliğinden istifa eden Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Sebastian Edathy ölüm tehditleri aldığını söyledi. Der Spiegel dergisine açıklamada bulunan Edathy, telefon yoluyla çok sayıda ölüm tehditleri aldığını ve bu sebeple ne görev yaptığı başkent Berlin'e, ne de seçim bürosu ve evinin bulunduğu Aşağı Saksonya'daki Nienburg şehrine dönebildiğini söyledi. Edathy, savcılığın dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili Federal Meclis'e gönderdiği 6 Şubat tarihli mektuptan da haberinin olmadığını ifade etti.

Aynı tarihte Berlin'de bir notere gidip milletvekilliğinden çekildiğini bildiren Edathy, noterdeki tarihin daha önceden belirlendiğini belirtti. Soruşturmaya yol açan çocuk fotoğrafları satın aldığıyla ilgili iddiaların doğru olduğunu itiraf eden Edathy, ancak bu fotoğrafların çocukları cinsel istismar kategorisine girmediğini iddia etti. 12 Şubat tarihinde çalındı diye polise bildirdiği ve milletvekilliği görevi ile ilgili kullandığı dizüstü bilgisayar konusunda ise bir şey söylememeyi tercih etti. Bu bilgisayarda da hakkındaki suçlamaları destekleyici malzemelerin bulunma ihtimali olduğundan şüpheleniliyor.

SAVCILIK HAKKINDAKİ ELEŞTİRİLER

Bu arada Edathy hakkındaki soruşturmayı yürüten Hannover Başsavcılığı ile ilgili de usullere aykırı çalıştığı iddiasıyla eleştiriler yapılıyor. 10 Şubat tarihinde Edathy'nin Nienburg'daki evinde arama yapılmıştı. Ancak bir milletvekilinin evinin aranması için sadece dokunulmazlığının kalkması yeterli değildi ve Federal Meclis'in de bu konuda karar alarak yeşil ışık yakması gerekiyordu. Savcılık ise Federal Meclis'e dokunulmazlığın kaldırılması için yazı göndermiş, ancak herhangi bir cevap gelmeden medyada Edathy'nin milletvekilliğini bıraktığına yönelik haberler üzerine harekete geçerek arama yaptırmıştı.

Almanların çoğunluğu ise olayın bir araştırma komisyonu ile aydınlatılmasından yana. Haftalık haber dergisi Focus’un bir anketinden çıkan sonuca göre halkın yüzde 66'sı olayın bir soruşturma komisyonu tarafından aydınlatılmasını istiyor. Buna karşı çıkanların oranı ise yüzde 32'de kaldı.

Eski Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in Edathy olayındaki davranışını ise Almanların çoğunluğu onaylıyor.

Bakan Friederich, Hıristiyan Birlik Partileri ve SPD arasında devam eden büyük koalisyon görüşmeleri sırasında öğrendiği soruşturma ile ilgili SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'e bilgi vermişti. Almanların yüzde 42'si Friderich'in bu davranışını doğru bulurken yüzde 35'i yanlış görüyor. CİHAN

Yorumlar