Obama'ya Çağrı: Bırak, AK Parti 'Değerli Yalnızlık'ın Tadını Çıkarsın

Obama yönetimine en yakın düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi, Beyaz Saray'ı 'Türkiye politikasını değiştirmeye' çağırdı.

Google Haberlere Abone ol
Obama'ya Çağrı: Bırak, AK Parti 'Değerli Yalnızlık'ın Tadını Çıkarsın

Washington'da Obama yönetimine en yakın fikir kuruluşlarından bir tanesi şekilde isimlendirilen Amerikan İlerleme Merkezi (Center For American Progress - CAP) Beyaz Saray'ı 'Türkiye politikasını değiştirmeye' çağırdı.

ABD'nin Türkiye'den beklentilerinin 'gerçekçi olmadığını' ve şu ana kadar yapılan siyasal yatırımların 'karşılık bulmadığı'na dikkat çeken CAP, Obama yönetimine 'Bırakın, AK Parti 'değerli yalnızlığı'nın tadını çıkarsın' diye seslendi.

'GÜVENİLİRLİĞİ SORGULANIYOR'

AKP'deki 'otoriterleşme ve garp karşıtlığı' dönüşümünün Türkiye'yi Soğuk Savaş'tan beri hiç bulunmadığı kadar 'soyutlanmış' bir vaziyete getirdiğini savunan raporda, Türkiye'nin bölgesel politikayı öteki dönemlere oranla 'daha az şekillendirebilecek durumda' bulunduğu savunuldu. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik girişimlerinin sürat kestiğini hatırlatan uzmanlar ''Güvenilir bir NATO üyesi' rolü bundan sonra sorgulanıyor. Bunun ötesinde, ülkenin 'bölge için model olma' çekiciliği mühim bir ölçüde eridi. Bölgesel dinamikler üstüne tesir kabiliyeti Suriye ve Irak'ın kontrolden çıkmasıyla düştü.' ifadesi kullanıldı.

CAP sebebi ile yayınlanan 'Bir Adım İleri, Üç Adım Geri' başlıklı rapor, Obama yönetimine yakınlığı ile isimlendirilen Türkiye uzmanı Michael Werz ile Politika Analisti Max Hoffman'ın imzasını taşıyor.

GEZİ, KONSOLOSLUK BASKINI, KOBANİ

Raporda Gezi Parkı olayları, Musul'da Konsolosluk çalışanlarının rehin alınması ve IŞİD'in Kobani'ye saldırısı, ABD-Türkiye ilişkilerinin dönüşümüne tesir eden 3 mühim etken şekilde gösterildi. Ayrıca bu gelişmelerin Türkiye'nin 'kapasite ve etkisinin' limitlerini ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

Bu üç faktörün de kendi içinde değerlendirildiği rapora oranla AK Parti, Gezi vakaları sonrası demokratik reformlardan uzaklaştı bu da Türk-Amerika ilişkilerinin 'Türkiye'nin güçlü, enerjik, laik demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı' dayanağına menfi tesir etti.

'TEMELDEN KOPUŞ VAR'

Musul'da 49 konsolosluk çalışanın IŞİD sebebi ile rehin alınması, Türkiye'nin 'stratejik öngörüsünün zayıflığının ve kısıtlı taktik kapasitesini' gösterdi. Kobani'de ise Türkiye IŞİD'den ziyade Kürt otonomisinden çekiniyor bunun şeklinde bir eda sergiledi. ABD'nin 19 Ekim'de havadan silah ve insani katkısı yapması Türkiye'nin ABD'den Kürt meselesine yönelik temennilerinden mühim bir kopuş oldu.

İki uzman, raporda ilk şekilde Başkan Obama'nın 2009 yılında 'çok sayıda mecbur yüzden dolayı' Türkiye'ye kocaman bir siyasal kazanç yaptığını hatırlattı. Obama'nın ilk denizaşırı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiği ve TBMM'de iki vatan ilişkilerinin önemine değindiği bir konuşma yaptığı anlatım edildi.

OBAMA, İLK DÖNEMİNDE TÜRKİYE'YE NEDEN ÖNEM VERDİ?

Uzmanlar, ABD'nin ilk devirde Türkiye'ye bu kadar ciddiyet vermesini şu sözlerle açıkladı: 'ABD yönetimi, Irak'ta istikrarın sağlanması, İran'ın nükleer tutkusunu müzakere etmek için yaptırımların sertleştirilmesi ve terörle savaş dahil ABD için mühim bulunan aşırı sayıda zorluk ile mücadelede Türkiye'nin rolünün mühim olacağını farketmişti.'

Rapora göre, Türkiye ABD ortaklığının 3 esas dayanağı bulunuyor. Bunlar, Türkiye'nin güçlü, enerjik, laik demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı; NATO'daki mühim rolü ve Avrupa Birliği'ne üyelik için bastırması; Ortadoğu ve İslam Dünyası'na model ve muhatap olma potansiyeli.

ABD'NİN YATIRIMLARI KARŞILIĞINI BULAMADI

Raporda ABD'nin 2009 yılından beri Türkiye'ye yönelik siyasal yatırımlarının karşılığını bulamadığına dikkat çekildi. Buna sebep şekilde AK Parti yönetimi ve C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatan içi ve bölgesel haberleri ele alma şeklinin bu 3 esas dayanağa yönelik şüpheleri artırması gösterildi.

Türkiye'nin Batı'dan ve Batı değerlerinden uzaklaştığının belirtilen raporda, 'AK Parti'nin üst seviye adları retorik söylemlerle fazla yoğun ABD'ye, Avrupa Birliği'ne ve İsrail'e saldırıyor. Bu yalnızca Türk toplumundaki Anti-Amerikancı potansiyeli arttırıyor.' ifadesine yer verildi. Raporda, 'Az sayıda gözlemci Türkiye'yi enerjik demokrasi şekilde addediyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik girişimlerinin hızı kesildi. Ayrıca 'güvenilir bir NATO üyesi' rolü sorgulanıyor. Bunun ötesinde ülkenin 'bölge için model olma' çekiciliği mühim bir ölçüde eridi. Bölgesel dinamikler üstüne tesir kabiliyeti Suriye ve Irak'ın kontrolden çıkmasıyla düştü.' ifadeleri kullanıldı.

ABD YENİ BİR POLİTİKA BELİRLEMELİ

Geçtiğimiz iki senenin ABD'nin Türkiye'den beklentilerinin gerçekçi olmadığını 'acı bir şekilde' ortaya koyduğunun dile getirildiği raporda, 'Sözün özü şu ki ABD'nin Erdoğan ve AK Parti'ye yönelik yatırımı işe yaramadı. ABD bu konu ile ilgili yeni bir yaklaşımı denemeli.' denildi.

ABD için yeni bir siyaset geliştirme ve kayda paha etksini devreye sokma döneminin geldiği belirtilerek, 'ABD, AK Parti'yi, hükümet yanlısı şahısların yurtlarını çağırdığı bunun şeklinde 'değerli yalnızlığı'nın tadını çıkarmasına müsaade etmelidir.' ifadesi kullanıldı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar