Obama,saatlik ücretlere zam yapılmasını istedi

ABD Başkanı Barack Obama, 'Birliğin Durumu' konuşmasında zenginlerle yoksullar arasındaki gelir uçurumunun azaltılması için ücretlerin yükseltilmesi ve istihdamın artırılması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Obama,saatlik ücretlere zam yapılmasını istedi

ABD Başkanı Barack Obama, 'Birliğin Durumu' konuşmasında zenginlerle yoksullar arasındaki gelir uçurumunun azaltılması için ücretlerin yükseltilmesi ve istihdamın artırılması gerektiğini söyledi.

‘Birliğin Durumu’ konuşmasına iktidarı döneminde ekonomide yaşanan gelişmeleri anlatarak başlayan Başkan Obama, asgari ücretin artırılması için Kongre’nin, yerel yöneticilerin ve iş dünyasının harekete geçmesini istedi. İşverenlere seslenerek işcilere verilen saatlik ücretlerin 7.25 dolardan 10.10 dolara yükseltilmesi için Kongre’yi beklemeden harekete geçmeleri çağrsında bulundu. Amerikalıların bu artışa destek vereceğini belirten Obama, "Bu artış aileleri desteleyecek. İşletmelerin daha fazla para harcayan müşterileri olacak. Evet diyerek ülkenin geri kalanına kısmına katılın. Amerika’ya zam verin." dedi.

ABD Başkanı, federal hükümette sözleşmeli olarak çalışanların maaşlarına zam yapılmasını içeren kararnameyi imzaladı. Bu karar yaklaşık 500 bin insanı etkileyecek. Obama, maaş artış tasarısının Kongre’den geçerek ülke geneline yayılmasını teşvik ediyor. Tasarının yasalaşması halinde asgari ücret 15 bin dolardan 21 bin dolara yükselecek.

HERKES İÇİN FIRSAT

ABD Başkanı Obama, konuşmasında insanların umutlarına, isteklerine ve yaşamlarına odaklanarak, herkese eşit fırsat tanınması gerektiğine dikkat çekti. Bu yılın icraatlar yılı olmasını isteyen ABD Başkanı, "Bölge, ırk, parti, genç yaşlı, zengin, fakire bakmaksızın bu ülke insanlarını bir araya getirecek şey basit. O da fırsat eşitliğine inanmak olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

EN İYİ YATIRIM YERİ ÇİN DEĞİL; ABD

Başkan Barack Obama, dünya genelindeki işletme liderlerinin, son 10 yılda ilk defa, en iyi yatırım yerinin Çin değil, ABD olduğunu dile getirdiğini hatırlattı. İktidarı döneminde ekonominin büyüdüğünü ve üretimin arttığını anlatan Başkan Obama, "İşsizlik oranı son 5 yılın en düşük seviyesinde. Konut marketi atağa geçti. Dünyadaki diğer ülkelerden aldığımızdan daha fazla petrol üretmeye başladık. Son 20 yılda ilk defa bu kadar fazla petrol üretmiş olduk. Bu yıl Amerika için atılım yılı olabilir. 5 yıllık bir çalışma sonrası Amerika, 21. yüzyılda dünyadaki en iyi konuma sahip olabilir." diye konuştu.

Obama, Kongre’deki her iki partiyi birlikte çalışmaya davet ederek, "Çalışanlarımızı korumak, çevremizi korumak, yeni pazarlar açmak ve Amerika’da yeni ürünler üretmek için birlikte çalışmalıyız. Çin ve Avrupa bu konuda kenarda durmuyor. Bizim de durmamamız lazım." şeklinde hedef gösterdi.

KADINLAR EŞİT ÜCRETİ HAK EDİYOR

Başkan Obama, iş gücünün yarısını kadınların oluşturduğunu ama yine de erkeklerin bir dolar kazandığı yerde onların 77 sent kazandığını hatırlattı. Bu durumun 2014 yılında bir utanç olduğunu belirten Obama, "Bir kadın eşit iş için eşit ücreti hak ediyor. İşinden olmadan bebek sahibi olmayı hak ediyor. Bir anne hasta çocuğu ve ailesine bakmak için izinli olmayı hak ediyor. Bir baba da bunları hak ediyor. Kongre, Beyaz Saray, Wall Street’deki iş dünyası gelin hep birlikte kadının hak ettiği fırsatları verelim. Çünkü kadının başarısı Amerikanın başarısıdır." dedi. Obama’nın kadınlarla ilgili konuşması katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

ABD’deki eğitim yatırımlarına da devam ettiklerini anlatan Obama, önümüzdeki 4 yıl içinde öğrencilerin yüzde 99’nun yüksek hızlı internet sahibi olacaklarını söyledi. Konu ile ilgili çalışmaların başladığını açıklayan ABD Başkanı, bu yatırmın bütçeye herhangi bir külfeti olmayacağını kaydetti. CİHAN

Yorumlar