Obama'dan Nettanyahu'ya: Başının Çaresine Bak

ABD Başkanı Obama'nın İsrail lideri Netanyahu'yu seçim kazandıktan iki gün sonra arayıp tebrik ettiği açıklanmıştı. Ancak o konuşmasının perde arkasından 'ağır fırça' çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Obama'dan Nettanyahu'ya: Başının Çaresine Bak

Seçime 24 saat kala 'Başbakan şekilde kaldığım sürece bir Filistin devletinin kurulmasına asla izin vermeyeceğim' diyen, seçimler devam ederken Facebook'tan yayınladığı videoda, 'Araplar otobüs otobüs solcular sebebi ile sandıklara taşınıyor' diyerek ırkçılık yapmakla eleştirilen İsrail önderi Benjamin Netanyahu kendisini '20 yıllık iki devletli çözüm politikamızı yerle bir etti' diye eleştiren Beyaz Saray'dan fazla fazla katı bir telefon aldı.

İlk gün basına, 'Obama kutlama için Netanyahu'yu aradı' halinde yansıyan konuşmanın perde arkasını New York Times gazetesi ve İsrail TV kanalı Channel 10 yayınladı. Obama, Netanyahu'ya, 'Bu izahat benim için yeterli değil. Artık başının çaresine bak.' dedi.

'SANA ARTIK GÜVENMİYORUM'

Konuşma konusu için bilgi sahibi bulunan ABD'li ve İsrailli yetkililere dayanarak verilen habere oranla Obama, İsrail liderinin önceki gün 'Şartlar iyileşirse Filistin devletinin kurulmasına karşı değilim' diye U-dönüşü yapmasını kabul etmediğini Netanyahu'ya 'Sana bundan sonra güvenmiyorum' diye açık bir biçimde anlatım ederek söyledi.

Kendisinin bu izahatsıyla Amerikan yönetiminin yıllardır savunduğu iki devletli çözüm politikasına vuruş vurduğunu bunun da neticeleri olacağını anlatım etti.

'BAŞININ ÇARESİNE BAK' MESAJI

Çok gerilmiş geçen konuşmada Obama, Netanyahu'ya BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin İsrail aleyhindeki kararları veto etme uygulamasının bundan sonra son bulacağını ima etti. Böylece ''Artık iri ağabeyin yok. BM'de kendi başının çaresine bak'' mesajı verildi.

'HANGİ SÖZÜNE İNANACAĞIZ'

Beyaz Saray sözcüsü Ernest, ''ABD şimdiye dek Filistin devletinin kurulmasına ait karar tasarılarına karşı çıktı. Ancak bundan sonra iki devletli çözümü savunan bir müttefikimiz olmadığını görüyoruz. Değişikliğe gideceğiz' dedi. Ernest, 'Netanyahu'nun hangi sözüne inanacağız?'' diyerek eleştiride bulundu.

İsrail medyasına oranla ABD'nin önünde şimdi 3 alternatif var:

1. Obama Filistin devleti ve Yahudi yerleşkeleri vetosunu kaldırabilir. (En mühtemel senaryo)

2. ABD, Filİstin'in kurulmasını öngören karar tasarısını sunabilir. (İsrail'i korkutan senaryo)

3. Obama yönetimi, İsrail'e yaptırım uygulanması için atılım başlatabilir. (İsrail için kâbus senaryosu lakin mühtemel görülmüyor)

İŞTE O KONUŞMA

İsrail TV'si Channel 2'ya oranla iki önder içerisinde şöyle bir konuşma yaşandı:

OBAMA: Filistin devleti konusundaki pozisyonun değiştiğine oranla biz de kendi pozisyonumuzu değiştireceğiz.

NETENYAHU: Ben pozisyon değiştirmedim. Hâlâ iki devletli çözüme inanıyorum. Ama Ortadoğu gerçekleri son zamanlarda değişti.

OBAMA: Bu izahat benim için yeterli değil.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar