Obama’dan Japonya’ya ada desteği

ABD Başkanı Barack Obama, Japonya’ya Çin ile yaşanan tartışmalı adalar konusunda desteğini yineledi.

Google Haberlere Abone ol
Obama’dan Japonya’ya ada desteği

ABD Başkanı Barack Obama, Japonya’ya Çin ile yaşanan tartışmalı adalar konusunda desteğini yineledi. 4 ülkeyi kapsayan Asya turunun ilk durağı Japonya’da bulunan Obama, ayrıca Pekin yönetimine Kuzey Kore’nin “tehlikeli” nükleer programı konusundaki desteğine son verme çağrısında bulundu.

Obama, Çin’in bölgedeki rolünü özellikle Kuzey Kore’yi kontrol altında tutma yönünde “kritik öneme” sahip olduğunu belirtti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı, Pyongyang’ın nükleer faaliyetlerini kastederek, konuyu tüm Asya-Pasifik bölgesindeki “en istikrar bozucu ve tehlikeli durum” olarak niteledi.

Obama ayrıca, iki ülke arasında uzun süredir gerginlik sebebi olan Doğu Çin Denizi’ndeki adalar konusunda herhangi bir saldırı durumunda, Washington’un Japonya’nın arkasında olduğunu vurguladı. Bunun yeni bir “kırmızı çizgi” olmadığını belirten ABD Başkanı, bölgedeki anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi yönünde birlikte hareket ettiklerini ifade etti.

Japonca’da Senkaku, Çince’de ise Diaoyu diye adlandırılan adalar sebebiyle Tokyo ve Pekin ilişkileri yıllardır en düşük seviyesinde seyrediyor.

ABD Başkanı Barack Obama, 8 gün sürecek Asya turu kapsamında daha sonra, Güney Kore, Malezya ve Filipinler’i ziyaret edecek.

Güney Kore’de Obama’nın öncelikli konusu bu ülke ile ABD arasında yapılması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması olacak. Obama, Malezya ve Filipinler’in devlet liderleri ile diplomatik, ekonomik ve güvenlik işbirliği meselerini ele alacak.

Malezya ziyaretinin bu ülkeye 48 yıl sonra ilk kez bir ABD başkanının gidiyor olması sebebiyle ayrı önem taşıdığı ifade ediliyor. ABD Başkanı’nın gezi programında kutsal mekân ziyaretleri de yer alıyor. Obama, Tokyo’da Meiji Tapınağı’nı, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da ise ünlü Ulusal Cami’yi ziyaret edecek.



CİHAN

Yorumlar