Obama'dan göçmenlik yasası için önemli mesaj

ABD Başkanı Barack Obama, yeni göçmenlik yasası ile ilgili tek başına hareket etme mesajı verdi. Başkan Obama, uzun zamandır gündemde tuttuğu göçmenlik yasası ile ilgili harekete geçmeyen Cumhuriyetçilere yüklenerek, “Meclisteki Cumhuriyetçiler,...

Google Haberlere Abone ol
Obama'dan göçmenlik yasası için önemli mesaj

ABD Başkanı Barack Obama, yeni göçmenlik yasası ile ilgili tek başına hareket etme mesajı verdi. Başkan Obama, uzun zamandır gündemde tuttuğu göçmenlik yasası ile ilgili harekete geçmeyen Cumhuriyetçilere yüklenerek, “Meclisteki Cumhuriyetçiler, güvenliğimiz için kötü olan bir tane yasayı geçirmedi. Bu hem geleceğimiz hem de ekonomimiz için kötüdür. Kongre kendi işini yapmazsa, en azından biz yaparız” dedi.

Göçmenlik yasası ile ilgili Kongre olmadan da elinden geleni yapacağını belirten Obama, ilk olarak İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson’a sınır dışı uygulamalarını bir daha gözden geçirip bunun daha "insanca" yapılması talimatını verdi. Yasama takvimine göre, göçmenlik yasasının görüşülmesine 28 gün kaldı. Obama, son haftalarada sınır kapılarında yakalanan çocuklarla ilgili hazırladığı bilgi mektubunu Kongre liderlerine gönderdi.

Son bir yıl içinde Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan ülkeye geçiş yapmaya çalışan 40 binden fazla çocuk sınır kapısında yakalandı. Demokratların çoğunlukta olduğu Senato, geçen yıl kapsamlı bir göçmenlik yasasını kabul etmişti. Ancak Meclis Başkanı John Boehner başta olmak üzere Cumhuriyetçiler, yeni yasaya karşı çıkıyor.

Cumhuriyetçiler ayrıca Başkan Obama’nın zaman zaman kullandığı ‘kanun hükmündeki emirleri’ Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı planlıyor. Obama, sözkonusu yetkisini ancak Kongre’nin çok önemli konularda hareket etmediği zaman kullandığını belirtti. Obama, Cumhuriyetçilerin girişimini “Birşey yapmamak için bahane buluyorlar” şeklinde yorumladı. CİHAN

Yorumlar