Obama’dan dış politikada ‘yumuşak gücü’ arttırma mesajı geldi

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan tarihinin en uzun savaşını bitirdiğini belirterek, bundan sonra yeni askeri maceralar için bol keseden davranılmayacağı mesajını verdi. New York eyaletindeki bir askeri okulun mezuniyet töreninde konuşan Başkan...

Google Haberlere Abone ol
Obama’dan dış politikada ‘yumuşak gücü’ arttırma mesajı geldi

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan tarihinin en uzun savaşını bitirdiğini belirterek, bundan sonra yeni askeri maceralar için bol keseden davranılmayacağı mesajını verdi. New York eyaletindeki bir askeri okulun mezuniyet töreninde konuşan Başkan Obama, ‘‘Eğer ben sizi dünyanın herhangi bir yerinde sorun gördüm, çözün diye tehlikenin ortasına gönderirsem; bu hem size, hem de çok sevdiğimiz ülkemize ihanet olur. Amerika’nın sorunları sadece askeri yolla çözebilir düşüncesi de doğru değil ve böylesine güçsüz değiliz’’ dedi.

Obama, West Point Askeri Akademisi'nin mezuniyet töreninde ABD dış politikasını değerlendirdi. Obama, ‘‘Amerikan’ın her dokusu ile istisnai olduğuna inanıyorum. Ama bizi farklı kılan, uluslararası normlara ve hukukun üstünlüğünü olan inancımız ki, bunları da eylemlerimizle teyit etmek istiyoruz’’ dedi.

Obama, "Politika araçlarımızı diplomasi, tecrit, ambargo, kalkınma, uluslararası hukuka başvuru ve adil olmanın yanı sıra, gerekli ise uluslararası askeri müdahaleyi içine alacak şekilde geliştirmek durumundayız" diye konuştu.

Konuşmasının tamamını dış politikaya ayrıcan Obama, "Terör örgütlerine ev sahipliği yapan her ülkeyi işgal etmek fikri zayıf (kırılgan) ve sürdürülemez" dedi.

5 MİLYAR DOLARLIK ‘‘TERÖR ORTAKLIK FONU’’

11 Eylül terör saldırıları sonrasında ABD’nin iki savaşa girdiğini hatırlatan Obama, terörün Amerikan güvenliğine doğrudan tehdit olduğunu söyledi. Başkan Obama, terör ve aşırılık yanlılarıyla mücadele için diğer ülkelere verilmek üzere 5 milyar dolarlık "terör ortaklık fonu" oluşturulduğunu duyurdu.

Fonun Ortadoğu, Afrika ve Doğu Asya ülkelerine gönderileceği belirten Obama, yıl sonunda muharip Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle serbest kalacak kaynakların farklı bölgelerde baş gösteren yeni tehditlere karşı kullanılacağını dile getirdi. Kongre’yi terörle mücadele için oluşturmak istediği 5 milyar dolarlık fonu desteklemeye davet eden Başkan Obama, "Bu fonla cephe hattındaki müttefik ülkelerde eğitim ve kabiliyeti arttırma imkânı sağlanacak" diye konuştu.

Başkan Barack Obama oluşturulacak fondaki kaynak ile Yemen'deki güvenlik güçlerinin eğitimi, Somali'deki uluslararası barış koruma gücüne destek, Avrupalı müttefiklerle Libya'da işleyen bir güvenlik yapısının kurulması ve Mali'de Fransa'nın yürüttüğü faaliyetlere yardım gibi alanlarda kullanılacağını ifade etti.

MUHALİFLERE DESTEK ARTTIRILACAK

Konuşmasında Suriye krizine de değinen Obama, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e karşı muhaliflere ABD’nin desteğini arttırılacağını dile getirdi. Kararının Amerikan askerinin Suriye’de bir müdahalesi yönünde olmadığını kaydeden Obama, terörle mücadele fonundan bu ülkeye komşu olan Türkiye, Lübnan ve Ürdün ile Irak’a da destek sağlanması gerektiğini ifade etti. Obama, fondan Suriye’nin neden komşularına yardım yapılacağı gerekçesini de, "Bu ülkeler mültecilere ev sahipliği yapıyor ve Suriye'nin sınırları çevresindeki teröristlerle başa çıkmaya çalışıyor" diye izah etti.

Obama, ‘‘Suriye halkının kendi geleceğini seçebilmesi için mücadele edenlere yardım, aşırılık ve kaos ortamından medet umanlarla da mücadele edeceğiz’’ dedi.

İRAN MASAYA OTURDU, RUSYA TECRİT EDİLDİ

Başkan Obama, hükümetinin izlediği dış politikaya övgüde bulundu. Başkan Obama, İran'ın nükleer konularda müzakere masasına oturduğunu, Ukrayna krizi yüzünden Rusya’nın ise dünya kamuoyu nezdinde tecrit edildiğini söyledi.

Konuşmasında ABD’nıin dünyadaki imajına zarar veren Guantanamo Üssü'ndeki askeri hapishaneye de değinen Obama, buranın kapatılması için çabaların artarak süreceğini açıkladı.

Barack Obama, ABD'nin eğitim ve kalkınmaya daha çok odaklanması gerektiğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar