Obama ateşkesin bozulmasından Hamas’ı sorumlu tuttu

ABD Başkanı Barack Obama, Hamas ile İsrail arasında 72 saatlik ‘insani ateşkes’in iki saat sonra bozulması üzerine bir basın açıklaması yaptı. Ateşkesin bozulmasından Hamas’ı sorumlu tutan Obama, kaçırılan askerin bir an önce serbest...

Google Haberlere Abone ol
Obama ateşkesin bozulmasından Hamas’ı sorumlu tuttu

ABD Başkanı Barack Obama, Hamas ile İsrail arasında 72 saatlik ‘insani ateşkes’in iki saat sonra bozulması üzerine bir basın açıklaması yaptı. Ateşkesin bozulmasından Hamas’ı sorumlu tutan Obama, kaçırılan askerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Obama Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçti. Ateşkesin ilan edilmesinden kısa bir süre sonra 2 İsrailli askerin öldürüldüğünü ve bir diğerinin kaçırıldığını ifade eden Obama, Hamas ve olaydan sorumlu tuttuğu Filistinli grupları hem ABD’nin hem de Birleşmiş Milletler’in kınadığını hatırlattı. Obama, Hamas’ın, Gazze sorununun çözülmesine yönelik çabalarında ciddiyetinin kaçırılan askerin bir an önce serbest bırakılması ile anlaşılacağına dikkat çekti.

Obama konuşmasında İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu bir kez daha hatırlattı. Tünellerin yok edilmesi çabalarında İsrail yönetimin haklı olduğunu ifade etti. Bununla birlikte Gazze’de daha fazla kişinin hayatını kaybetmemesi için önlemlerin artırılması gerektiğini dile getiren Obama, “Filistinli sivil kayıpların engellenmesi adına mümkün olan her şeyin yapıldığını görmek istiyorum. Orada olanları görmek yürek burkucu.” şeklinde konuştu.

Obama son olarak İsrail ve uluslararası toplumun Hamas’ın taahhütlerine bağlı kalacağına dair güven duymaması halinde yeniden bir ateşkes sağlanmasının güç olacağına dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar