Obama Asya turunda, Çin yakın takipte

ABD Başkanı Barack Obama, 23 Nisan'da başladığı Asya turunu sürdürürken, ziyaretine dahil etmediği Çin, Obama’nın attığı adımları yakında takip ediyor. Özellikle Obama’nın Asya ziyaretinin ilk durağı olan Japonya’da, tartışmalı...

Google Haberlere Abone ol
Obama Asya turunda, Çin yakın takipte

ABD Başkanı Barack Obama, 23 Nisan'da başladığı Asya turunu sürdürürken, ziyaretine dahil etmediği Çin, Obama’nın attığı adımları yakında takip ediyor. Özellikle Obama’nın Asya ziyaretinin ilk durağı olan Japonya’da, tartışmalı adalar konusunda Tokyo yönetimine destek açıklamaları Çin’in tepkisine neden oldu.

Obama’nın desteğine karşı çıkan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Japonya ile aralarında sorun olan tartışmalı adaların ( Diaoyu (Japonya Senkaku olarak adlandırıyor) ABD-Japonya ortak güvenlik anlaşmasını kapsamında değerlendirilmesine kesin olarak karşı çıktıklarını söyledi. Çin Komünist Partisi’nin sözcüsü konumundaki Halkın Günlüğü gazetesinde ise konuyla ilgili olarak ‘’ABD ve Japonya, Asya’da ateşle oynuyor’’ başlıklı bir yorum yer aldı. Yorumda, ‘’Çin’i hedefleyen ABD-Japonya ittifakı ABD Başkanı Barack Obama'nın Japonya ziyareti sırasında güçlendirilmiştir.’’ denilerek, Japonya’nın Amerika’nın bir kuklası olmaya devam ettiği ileri sürüldü.

Yorumda, ‘’ABD ve Japonya Asya'da ateşle oynuyor. Ama hikaye Çin'in durumu göz önüne alındığında, çok daha karmaşıktır.’’ ifadeleri kullanıldı.

ABD Başkanı Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesinin ardından adaların, ABD ile Japonya arasındaki güvenlik anlaşması kapsamında olduğunu yinelemiş ve Tokyo’dan adalar üzerindeki kontrolünü sarsacak herhangi bir adıma karşı çıkacağını söylemişti.

2009’da göreve gelmesinden bu yana Asya ülkelerine beşinci ziyaretini gerçekleştiren Obama’nın Çin’siz Asya ziyareti, Pekin’e karşı bölgedeki dostlarını daha fazla destekleme olarak yorumlanıyor.

Güney Kore’nin ardından Malezya’ya geçen Obama, burada Malezya Başbakanı Necip Rezzak ile Trans-Pasifik ticaret anlaşması ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Girişimi'nde işbirliği yapma kararı almıştı.

Çin’i Asya-Pasifik bölgesinde özellikle askeri alanda dengelemeye çalışan Washington yönetimi, Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerle siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerini daha da ileriye götürme amacında.

Öte yandan ABD Başkanı Obama’nın yarın sona erecek Asya ziyaretinin son ayağı olan Filipinler'e bugün varması öncesinde Manila’da iki ülke arasında askeri alanda anlaşma imzalandı. Buna göre, eski bir ABD kolonisi olan Filipinler’deki ABD askeri varlığı, imzalanan 10 yıllık anlaşmayla daha da artacak ve ABD askerleri, ülkedeki askeri üslere, limanlara ve havaalanlarına daha kolay erişim imkânına kavuşacak. Yaklaşık 50 yıldır Filipinler'e giden ilk ABD Başkanı olan Obama’nın ziyareti öncesi atılan bu adım, Güney Çin Denizi’nde U şeklindeki bir şeridin kendisine ait olduğunu iddia eden Çin tarafından da yakından izleniyor.

OBAMA FİLİPİNLER’DE

Başkan Barack Obama, Filipinler ziyaretine başladı. Obama, başkent Manila’daki Malacanang Sarayı'nda Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino III ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Obama, ABD askeri varlığının arttırılmasıyla ilgili imzalanan söz konusu anlaşmanın, bölgedeki barış ve istikrara yardımcı olacağını, Çin’in hakim gücünün, komşularına kendi koşullarına göre gelişme sağlayacağını umduğunu ifade etti. CİHAN

Yorumlar