NYT'den operasyon yorumu: Yolsuzluk iddiaları tehlikeli

The New York Times gazetesi, 3 bakan çocuğunun da göz altına alındığı yolsuzluk operasyonlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için tehlike olduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol
NYT'den operasyon yorumu: Yolsuzluk iddiaları tehlikeli

The New York Times gazetesi, 3 bakan çocuğunun da göz altına alındığı yolsuzluk operasyonlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için tehlike olduğunu yazdı. Haberde söz konusu tehlikenin kaynağının "inşaatçılık ve kamu finansmanlı gayrimenkuller" olduğu iddia edildi.

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk operasyonuna geniş yer ayıran gazetedeki haberde, bu hadisenin AK Parti’nin geleceğini belirleyecek olan seçimleri etkileyebileceği vurgusu yapıldı. Haberde, kabinedeki 3 bakan çocuğunun da rüşvet iddialarıyla gözaltına alındığına, "yolsuzluk ağı"nın Erdoğan için kaygı verici olduğuna dikkat çekildi.

Gazetede, yolsuzluk soruşturmasında ismi geçen Ali Ağaoğlu, İstanbul’daki bazı tartışmalı kalkınma projelerini yürüten zengin işadamı olarak nitelendiriliyor. Ağaoğlu’nun avukatları tarafından yapılan "şirket genel merkezinde yapılan aramalarda suç unsuruna rastlanmadığı" ifadelerine de yer veriliyor.

AK Parti’nin dershaneleri kapatma girişiminin ardından iki milletvekilinin partiden istifa ettiğine dikkat çekilen haberde ayrıca, Hakan Şükür’ün ayırılırken bu karar dolayısıyla partiyi eleştirdiğine yer veriliyor.

Yazın yaşanan protestolarda dile getirilen "Erdoğan’ın artan otoriterliği" kaygısının, Hizmet Hareketi’nin destekçileri arasında da arttığına dikkat çeken gazetede bir benzerliğe daha vurgu yapılıyor: “Bu insanlar, Erdoğan’a demokrasinin onarılması yolunda, 1980 askeri darbesi sonrası dayatılan anayasanın yenisiyle değiştirilmesi sözünde ve AB üyeliği macerasında destek veren insanlarla aynı.”

Gazetede ayrıca operasyonların arkasında Hizmet Hareketi’nin olduğu iddialarının Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Genel Başkanı Mustafa Yeşil tarafından reddedildiği ifade ediliyor. Haberde Yeşil'in şu ifadelerine yer veriliyor: “Hâlâ askeri vesayeti kaldırma ve darbe faillerini yargılama çabalarının doğru olduğunu düşünüyoruz ve onları destekledik. Başbakan Erdoğan’ın o dönemdeki tutumu ve yaklaşımı daha kapsayıcı ve liberaldi.” CİHAN

Yorumlar