Nuri Paşa’nın ay yıldızlı Osmanlı sancağı Azerbaycan’da bulundu

Azerbaycan’ı 1918 yılında Ermeni Taşnak ordusunun işgalinden kurtaran Nuri Paşa komutanlığındaki Kafkas İslam Ordusu’nun ay yıldızlı sancağı, Gence şehrinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Nuri Paşa’nın ay yıldızlı Osmanlı sancağı Azerbaycan’da bulundu

Azerbaycan’ı 1918 yılında Ermeni Taşnak ordusunun işgalinden kurtaran Nuri Paşa komutanlığındaki Kafkas İslam Ordusu’nun ay yıldızlı sancağı, Gence şehrinde bulundu. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na konuşan Azeri araştırmacı-gazeteci Nicat Dağlar, bayrağın 25 Mayıs 1918’de Gence’ye gelen Nuri Paşa’nın Kafkas İslam Ordusu’na ait olduğunu duyurdu.

Dağlar, "İkinci Dünya Savaşı kahramanı Azeri asıllı ilk SSCB Kahramanı İsrafil Memmedov’la ilgili araştırma yapmak için Gence’deyken bayrağı tesadüfen buldum. Memmedov’un yeğeni Fizuli Hüseyinov bana evlerinde Nuri Paşa’nın bayrağının bulunduğunu anlattı ve sonra bana sundu. 1918 yılında Gence’de silahlı çatışmalar sırasında onun babası Ali Hüseyinov zarar gelmemesi için bayrağı eve getirmişler." bilgisini verdi.

Azeri ailenin Komünist yönetimin eline geçmemesi için bayrağı evinin çatısında toprağın arasında sakladığını anlatan Dağlar, "O dönem çok sıkıntılı idi. Ali bey daha sonra bayrağı nerde sakladığını unuttu. Oğluna bulunduğu takdirde bayrağı göz bebeği gibi korumalarını rica ederek vefat etti. Oğlu bir kaç yıl önce evini tamir ederken çatıdaki toprakların arasından buldu. Bayrağın bir kısmı çürümüş durumda. Araştırmama göre büyük bir ihtimalle bu Nuri Paşa’nın Gence’de karargâhından astığı bayraktır. Bayrağı bulduklarına sevinen Hüseyinovlar ailesi, konuyla ilgili eseri ilgili kurumlara vermeye de hazır." dedi.

Mart ayında Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın emriyle kurulan Kafkas İslam Ordusu, 1. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesinde yer aldı. Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa'nın komutanlığında ordu 1918 yılının Mayıs ayında Azerbaycan’ı Ermeni Taşnak çetelerinin işgalinden kurtardı. Gence'de Ermeni çeteleri püskürten Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Bakü'ye girdi; çıkan çatışmalarda 1130 Osmanlı askeri şehit oldu.

Azerbaycan, Nuri Paşa başta olmak üzere Kafkas İslam Ordusu askerlerini saygı ve sevgiyle anıyor. Bakü’de Türk askeri mezarlığı bulunuyor. CİHAN

Yorumlar