Nükleer müzakerelere New York'ta devam edileceği öne sürüldü

İran'la dünya güçleri arasındaki nükleer program müzakerelerine Şubat ayında New York'ta devam edileceği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol
Nükleer müzakerelere New York'ta devam edileceği öne sürüldü

İran'la dünya güçleri arasındaki nükleer program müzakerelerine Şubat ayında New York'ta devam edileceği öne sürüldü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, müzakere tarihinin ise henüz netleşmediğini ifade etti.

Psaki, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Cenevre yerine bu kez New York'ta toplanılması üzerinde mutabık kaldığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marziye Efham ise gelecek haftalarda yapılması planlanan müzakere için yer belirlenmediğini dile getirdi.

Taraflar arasında 20 Ocak'ta yürürlüğe giren anlaşma ile İran uranyumu yüzde 5'ten fazla zenginleştirmeyeceği sözünü vermiş, karşılığında ise Tahran'a ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlardan bazıları gevşetilmişti. Yürürlükteki geçici anlaşmanın 6 ay uygulamada kalması ve daha sonra nihai anlaşmaya varılması planlanıyor. İran, nükleer teknolojiye barışçıl amaçlarla ulaşmak istediğini deklare etse de Batılı ülkeler Tahran hükümetinin nükleer silah elde edebilecek güce ulaşmasından endişe ediyordu.

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan üç müfettiş bugün Tahran'a geldi. Müfettişlerin, ülkenin güneyindeki Bender Abbas şehri yakınlarında yer alan uranyum madenini ziyaret edecek.


ÜÇ ÜLKE İRAN HESAPLARINI SERBEST BIRAKACAK

Öte yandan Japonya, Güney Kore ve İsviçre'nin, dondurulan İran hesaplarını 'gıda, tıbbi malzeme ve ilaç ithal edilmesi' şartıyla serbest bırakacağı açıklandı.

Yarı resmî haber ajansı Fars, ABD'nin de İran merkezli 14 petrokimya şirketine uyguladığı mali yaptırımları kaldırdığını duyurdu. CİHAN

Yorumlar