NSU müdahil avukatları Neonazi cinayetlerinin araştırılmasını istedi

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG) Türk esnafa yönelik seri cinayetler işleyen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne yönelik davaya bakan 33 avukat, ortak bir basın bildirisi yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
NSU müdahil avukatları Neonazi cinayetlerinin araştırılmasını istedi

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG) Türk esnafa yönelik seri cinayetler işleyen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne yönelik davaya bakan 33 avukat, ortak bir basın bildirisi yayınladı. Neonazi cinayetlerine kurban giden vatandaşların ailelerinin cinayetlerin tüm detaylarıyla açıklığa kavuşturulmasını istediğini kaydeden avukatlar, bu vatandaşların cinayeti soruşturma makamlarını ve siyasi sorumluları eleştirdiğini bildirdi.

Neonazi cinayetleri konusunu soruşturan makamlardan davranışlarında, cinayetleri aydınlatma ve şeffaflık konusunda bir ‘U dönüşü’ yapmalarını talep eden avukatlar, "Kurumsal ve yapısal ırkçılık konusuna ve bununla mücadelede etkin mekanizmaların teşvik edilmesine ilişkin olarak Federal Meclis'te, İngiltere'deki Macpherson Komisyonu benzeri, en az bir adet araştırma komisyonu kurulmalıdır. Mesele neredeyse tüm toplum kesimlerini ilgilendirmektedir. Etkin çözümler için bilimsel dayanağı olan, partiler üstü ve toplumsal bir tartışmaya ihtiyaç vardır." açıklamasında bulundu.

Başbakan Angela Merkel'den 23 Şubat 2013 tarihinde 'olayların ayrıntılı bir şekilde aydınlatılacağı' sözünün arkasında durmasını talep eden müdahil avukatlar, Federal Savcılığı NSU davasından dolayı eleştirdi. Federal Savcılığın NSU terör örgütü ile bağlantılı olabilecek kişilerin dosyalarının incelenmesine fiilen izin vermediğini ileri süren avukatlar, konu hakkında toplumsal ve siyasi tartışmaların Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu'nun raporunun açıklamasından sonra sona ermesini de eleştirdi. CİHAN

Yorumlar