NSU duruşmasında Köln’deki bombalı saldırı ele alındı

Almanya'da aşırı sağcı terör örgütü NSU ile ilgili davada, 2001 yılında Köln şehrinde düzenlenen bombalı saldırı gündeme geldi.Probsteigasse sokağı üzerindeki İranlı bir vatandaşa ait olan dükkanda 19 Ocak 2001 tarihinde patlayan...

Google Haberlere Abone ol
NSU duruşmasında Köln’deki bombalı saldırı ele alındı

Almanya'da aşırı sağcı terör örgütü NSU ile ilgili davada, 2001 yılında Köln şehrinde düzenlenen bombalı saldırı gündeme geldi.

Probsteigasse sokağı üzerindeki İranlı bir vatandaşa ait olan dükkanda 19 Ocak 2001 tarihinde patlayan bombanın etkisiyle Mashia M. (19) isimli kız ağır yaralanmıştı. Bombanın, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi örgütü üyeleri tarafından hazırlanıp, İranlı vatandaşa ait 'Gerd Simon' adlı dükkana konduğu ileri sürülüyor. Patlamadan sonra M., bir ay kadar komada kalmıştı.

Duruşmada ifade veren polis memurları resimler eşliğinde patlama sonrası olay yerine gittiklerinde yaşadıklarını ve gördüklerini anlattı. Polis, müdahil avukatların sorusu üzerine dükkanın üzerinde 'Gerd Simon' ismi yazdığını ve yabancılara ait olduğunun bilinmediğini belirtti. Olay yerine meslektaşlarından bomba patladığı ihbarı üzerine gittiğini söyleyen emekli kriminal polis memuru Etgard M., bu semtte yaşayan vatandaşların sadece göçmenler olmadığını sözlerine ekledi.

Patlamayla dükkanın bir odasının çatı duvarının yere düştüğünü gördüğünü anlatan emekli memur, saldırının nedenini ve saldırganları bilmedikleri için olayı devlet koruma ve iç istihbarat dairesine bildirip yardım istediklerini ve iz bulamadıkları için dosyayı kapattıklarını kaydetti. Duruşmaya 30 cm uzunluğunda ve 10 cm derinliğinde bir kutu ile gelen bomba uzmanı Norbert T. ise söz konusu bombanın böyle bir kutu içine yerleştirilmiş olduğunu anlattı.

T. ayrıca resimler eşliğinde saldırıya kurban giden M.'nin kıyafetlerinin gördüğü zararla olayın büyüklüğünü gösterdi. Aşırı sağcı NSU terör örgütü üyeleri Beate Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın 1998 yılında yer altına saklandıktan sonra 2000 yılından itibaren cinayetler, bombalı saldırılar ve banka soygunları yaptıkları Federal Savcılığın NSU davası iddianamesinde yer alıyor.

KRV MECLİSİ KENDİ KOMİSYONUNU KURUYOR

Diğer taraftan Köln Keupstr’deki çivili bombanın patlatılmasının 10. yılına girerken eyaletteki siyasi partilerin çalışmaları hız kazandı. Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi'nin Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki başkanı Armin Laschet, saldırıyı son 60 yılın en büyük terör olayı olarak niteleyerek mecliste bir komisyon kurulmasını isteyeceklerini söyledi. Bu araştırma komisyonunda diğer partilerle birlikte çalışmak istediklerini belirten politikacı, konunun partiler üstü ele alınmasını istedi.

Komisyon için gerekli dilekçeyi yazdan sonra vereceklerini de dile getiren Laschet, o zamana kadar iyi bir araştırma yapılacağını ve sonbaharda komisyonun çalışmalarına başlayabileceğini kaydetti. KRV parlamentosunda grubu bulunan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Korsanlar komisyonun kurulmasına destek veriyor. CİHAN

Yorumlar