NSU davasında konu yine istihbaratçı Andreas T. oldu

Almanya'da bu hafta yine üç duruşma ile devam edilen Neonazi cinayetleri davasının konusu, Hessen İç İstihbarat Dairesi'nin yüksek rütbeli memuru Andreas T.

Google Haberlere Abone ol
NSU davasında konu yine istihbaratçı Andreas T. oldu

Almanya'da bu hafta yine üç duruşma ile devam edilen Neonazi cinayetleri davasının konusu, Hessen İç İstihbarat Dairesi'nin yüksek rütbeli memuru Andreas T.'nin 2006 yılında öldürülen Halit Yozgat cinayeti ile bağlantısı oldu. Salı günkü 91. duruşmaya katılan T.'nin meslektaşı, cinayetten bir hafta sonra T.'ye cinayette aşırı dincilerin parmağının olup olmadığını araştırma görevi verdiklerini anlattı. Andreas T., Halit Yozgat'ın öldürüldüğü gün, saat ve dakikalarda Yozgat'a ait internet kafe de bulunmasına rağmen, polis bunu tespit edinceye kadar orada bulunduğunu herkesten sır gibi saklamıştı.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütüne yönelik davada bir kaç defa ifadesi alınan T., cinayetten haberi olmadığını iddia etmişti. Çarşamba günü Münih Eyalet Yüksek Mahkeme binası önünde İnsancıl Birlik inisiyatifindeki küçük bir protesto eylemi ile başlayan 92. duruşmada ise T.'nin eski şefi Lutz İ. ifade verdi. Ekim 2006 tarihine kadar Hessen İç İstihbarat Dairesi Şefi olan ve ardından emekliye ayrılan İ., cinayetin ardından dönemin eyalet polis şefinin kendisini aradığını ve T. hakkında cinayet şüphesi olduğunu belirtip, T.'nin dosyalarını istediğini ve olaya karışmamalarını rica ettiğini kaydetti.

T.'nin belli bir süre göz altında tutulduğunu ve ardından serbest bırakıldığını hatırlatan İ., "Serbest kalınca benim için suçsuz olduğu prensibi geçerli oldu." dedi. T. ile odasında bir defa görüştüğünü ve sakladığı bir şeyler varsa son fırsatı olduğunu, söylemesini istediğini anlatan istihbarat eski şefi, çalışanından hayır cevabı aldığını belirtti. Ancak cinayet vakası sonrası istihbarat biriminde ciddi bir huzursuzluk yaşandığını ifade eden İ., T. hakkında daha fazla şey öğrenmek için bir şeyler yapmadığı izlenimi bıraktı. Bu haftaki duruşmalarda tekrar ifade veren T. ise cinayetle bir ilgisi olmadığı tezini yineledi.

93. duruşmada bildiri okuyan merhum Halit Yozgat'ın babası, T.'nin söylediklerinin inandırıcı olmadığını belirtip, oğlunun öldürüldüğü 'Hollendische' sokağının adının 'Halit Yozgat' olarak değiştirilmesini talep etti. Daha sonra ifadesi alınan tanık Jana J. ise, davada baş sanık olarak yargılanan Beate Zshaepe'nin, NSU'nun diğer iki üyesi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile takıldığını ve bir silah sahibi olduğunu anlattı. NSU terör örgütü, 2000 yılından itibaren Almanya'da 10 kişiyi öldürmüş, iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunu gerçekleştirmişti. CİHAN

Yorumlar