NSU davası küçük adımlarla ileriliyor

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG) devam eden Neonazi cinayetleri davası 100. duruşmaya doğru hızla ilerlerken, bu hafta davanın 94.

Google Haberlere Abone ol
NSU davası küçük adımlarla ileriliyor

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG) devam eden Neonazi cinayetleri davası 100. duruşmaya doğru hızla ilerlerken, bu hafta davanın 94., 95. ve 96. duruşmaları gerçekleştirildi.

Son duruşmada tekrar ifade vermek için A 101 numaralı salona gelen Andre K.’nın, davada baş sanık olarak yargılanan Beate Zschaepe hakkında söyledikleri onun Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresindeki rolüne ışık tuttu.

1990′lı yılların ortasından sonuna kadar Jena’da tanınmış bir Neonazi olan K., 2000 yılından itibaren göçmen kökenli vatandaşlara yönelik cinayetler işleyen NSU terör örgütünün üyeleri Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ın yakın arkadaşları olarak tarif ediliyor. Daha önce terör üçlüsüne para, sahte pasaport ve üçlüyü yurt dışına kaçırma konularında yardım ettiğini itiraf eden, ancak zaman aşımından ceza almayan K.’nın son ifadesinde Zschaepe’nin kendi başına ve kendi istekleri doğrultusunda hareket etiğini belirtmesi dikkat çekti.

Çarşamba günü görülen 95. duruşmaya ise Carsten R. isimli kişi katıldı. 1998 yılında yer altına saklanan üçlü için Chemnitz kasabasında ev kiraladığını hatırlayan R., ancak üçlü ile onun arasında kimin irtibat kurduğu sorusunu cevabını bir türlü hatırlamak istemedi. Münih’te bir firmada şu an personel dairesinde çalışan R., yer altına saklanan üç kişinin saklandığı yerden küçük bir grubun haberdar olduğunu belirtti.

Çarşamba günkü duruşmada ifade veren bir polis memuru da, göçmenlere yönelik cinayetlerde kullanılan Ceska 83 marka silah hakkında konuştu. Silahı satan Andreas S.’yi sorgulayan polis, S.’nin silahın susturucu ile birlikte sipariş verildiğini anlattığını kaydetti.

Savcılık, susturucunun adam öldürmek için sipariş edildiğinden hareket ederken, mahkemede ifade veren ve terör hücresine yardım etmekle suçlanan Carsten S., susturucu siparişi verilmediğini iddia etmişti.

Salı günkü duruşmada bu silah hakkında bilgileri alınmak istenen Enrico T. isimli şahıs duruşmaya katıldı, ancak şahidin verdiği ifadenin kendisini zorda bırakacağı gerekçesiyle duruşma yarıda kaldı. Enrico T. 28 Nisan günü avukatı ile birlikte ifade vermeye gelecek. CİHAN

Yorumlar