NSA Komisyonu iş başı yaptı, dinlemeler aydınlanacak

Amerika ile yaşanan dinleme skandalı sonrası Almanya'da Federal Parlamento’da kurulan NSA Araştırma Komisyonu iş başı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
NSA Komisyonu iş başı yaptı, dinlemeler aydınlanacak

Amerika ile yaşanan dinleme skandalı sonrası Almanya'da Federal Parlamento’da kurulan NSA Araştırma Komisyonu iş başı yaptı. Dün ilk oturumunu gerçekleştiren komisyon, iki yıllık bir araştırma süresi öngörüyor.

Yabancı gazetecilerle bir araya gelen NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Clemens Binninger , “NSA Araştırma Komisyonu Meclis’te bütün grupların oy birliği ile kuruldu. Sekiz üyeden 4’ü CDU/CSU, 2’si SPD, Sol Parti ve Yeşiller’in ise 1’er üyesi var." dedi.

İki yıllık sürede üç ana konu üzerinde duracaklarını ifade eden Binninger, şunları söyledi: "Birincisi; Amerika, İngiltere gibi yabancı gizli servislerin bilgileri kayıt altına alması ve Alman gizli servisi BND’nin bunda etkisi. İkincisi; Hükümet üyeleri ve milletvekillerinin ne ölçüde dinlendiğinin ve takip edildiğinin tespit edilmesi ve üçüncüde günümüzde iletişimin ne kadar güvenli olduğunun araştırılması olacak.” Komisyonda uzmanlar, bilirkişiler ve hukukçular ile komisyonun davet edeceği kişiler dinlenecek. Moskova’da bulunan ESKİ NSA ajanı Edward Snowden’in dinlenip dinlenmeyeceği ise belli değil.

Komisyonun Almanya dışında birisini dinleme imkanının olmadığı ve ancak federal hükümetin girişimde bulunması durumunda mümkün olabileceği kaydedildi. Hükümetin böyle bir girişimde bulunmasının düşük ihtimal olduğu ifade edildi.Federal Savcılığı’nda NSA soruşturması açması durumunda NSA Araştırma Komisyonu ile paralel yürüyecek.

NSA skandalı sonrasında Amerika ve İngiltere’den soru yönelterek bilgi talep eden federal hükümete, muhatap ülkelerin hala cevap vermemesi, NSA Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları süresince ülkelerin işbirliği yapmasının düşük olduğunu gösteriyor. CİHAN

Yorumlar