Norveçli sanatçının buzdan labirentine büyük ilgi

Buz sanatçısı Peder Istad, Norveç'in başkenti Oslo'da faaliyet gösteren Tarih-Doğa Müzesi’nin 200.

Google Haberlere Abone ol
Norveçli sanatçının buzdan labirentine büyük ilgi

Buz sanatçısı Peder Istad, Norveç'in başkenti Oslo'da faaliyet gösteren Tarih-Doğa Müzesi’nin 200. yıl kutlamaları nedeniyle buzdan bir labirent inşa etti. Oslo Üniversitesi'ne ait oNorveç’in en büyük parklarından Botanik Bahçe’de sergilenen buzdan labirenti, sanatçıdan akademisyenlere, öğrencilerden halka kadar binlerce kişi ziyaret ediyor. Botanik bahçesine kurulan buz labirentine insanların oldukça yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çeken Istad, sadece açılışa 4 binin üzerinde ziyaretçi geldiğini vurguladı.

Tamamen buzdan oluşan ve LED ışıklarıyla ışıklandırılan labirentin yapımı günlerce sürdü. Istad’ın öncülüğünde 11 kişilik uzman bir ekip tarafından kurulan labirentin yapımı için yaklaşık 70 ton buz kullanıldı. Tarih -Doğa Müzesi yetkilileri, buzdan labirentin zamanla eriyerek, doğal yollarla kaybolacağını ifade etti.

Projenin arkasındaki isim olan Istad, buzun kalın ve kaliteli olması için Norveç’in Tynset bölgesinden özel olarak getirildiğini ifade etti. İlk fikrin aslında buzdan oluşan bir bank yapmak olduğunu söyleyen Norveçli sanatçı, bunun zamanla bir labirent kurmaya dönüştüğünü belirtti.

Cihan'a konuşan Istad, her zaman doğaya yakınlık duyduğunu söyledi. "Doğaya meydan okumayı seviyorum.'' diyen Istad, daha önce Grönland adasında Eskimo kayıklarında kürek çektiğini aktardı. Her zaman doğa sporlarıyla meşgul olduğunu dile getiren Norveçli sanatçı, sözlerine şöyle devam etti: "Dağcılık, kayak ve kürek sporlarıyla yakından ilgileniyorum. Buz ve taş sanatı da, yine doğaya duyduğum ilgiden dolayı çok hoşuma gidiyor.''

Istad, labirent inşa etme fikrini ise şöyle anlatıyor: "Bundan 200 yıl önce Avrupa'da büyük bahçelerde labirentler kuruluyormuş. Bunlar çalılardan oluşuyorlarmış. Biz de, müzenin 200. yıldönümü olduğu için Botanik Bahçesi’ne buzdan bir labirent inşa ettik.’’

Çalıştığı projelere büyük ilgi gösterildiğini aktaran Istad, hem yurt içinden hem de yurt dışından siparişler aldığını belirtti. Istad, gelen talepleri gerçekleştirmek için özel ekipmanlara yaptığı yatırımın yanı sıra, bir de kendine özel bir ekip kurmuş. Bu altyapıyla daha büyük ve kendi tabiriyle ''çılgın'' projelere imza atma kapasitesini elde ettiğini söyledi.
CİHAN

Yorumlar