Norveç burka yasağını tartışıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Fransa'da 2011 yılında yürürlüğe giren burka yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olduğuna ilişkin aldığı karar, Norveç'te burka yasağını yeniden gündeme getirdi. Ülkede sıkça...

Google Haberlere Abone ol
Norveç burka yasağını tartışıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Fransa'da 2011 yılında yürürlüğe giren burka yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olduğuna ilişkin aldığı karar, Norveç'te burka yasağını yeniden gündeme getirdi. Ülkede sıkça göçmen kökenlilere karşıt söylemleriyle gündeme gelen iktidarın küçük ortağı İlerleme Partisi (Frp) ve anamuhalefet İşçi Partisi (Ap) yasağa ilişkin yeşil ışık yaktı.

İlerleme Partisi yetkilileri, AİHM'nin aldığı karardan sonra burka yasağının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Yetkililer, parti olarak daha önce yasağın AİHS'yi ihlal etmediğini, bundan dolayı burkaya yasak getirilmesini dile getirdiklerini söyledi. İlerleme Partisi, 2010-2013'te burka yasağı önergesini gündeme getirmiş, ancak başta dönemin iktidar partisi İşçi Partisi olmak birçok parti yasağa karşı çıkmıştı.

Geçtiğimiz haftalarda Norveç'in en büyük partisi İşçi Partisi (Ap) başkanlığına getirilen

eski Sağlık Bakanı Jonas Gahr Støre, partisinin geçmiş yıllara aldığı kararın aksine burka yasağına sıcak baktığı mesajlarını verdi. Støre, yüzü kapatan burkanın, kadınların sosyal hayata katılımını kısıtladığını öne sürdü. "Biz, kadınların gerek iş hayatına gerekse sosyal hayata katılımını istiyoruz." ifadelerini kullanan Støre, bu tür kıyafetlerin kadınların ayrımcılığa maruz kalmasına da sebep olduğuna işaret etti.

İktidardaki Sağ Parti (H), daha önceki burka yasağına muhalif olan partiler arasında yer alıyor. Parti şu anda yasağa ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı. Parti yetkilileri, AİHM kararının ardından konuyla ilgili yeni pozisyon belirleyebileceklerini ifade etti.

Merkez Parti (Sp) Başkanı Trygve Slagsvold ise totaliter tutumlara karşı totaliter bir tavırla mücadele edilmemesi gerektiğini söyledi. Slagsvold, insanların hangi kıyafetleri giyeceğinin mecliste tartışılmasının büyük hata olduğunu savundu. "Burka meselesinde hedef, kadınlara yardım etmek olmalı." diyen genç başkan, burkaya yasak getirilmesinin kadınların eve kapanmasına ve toplumdan uzaklaşmasına neden olabileceğini vurguladı.

Nobel Komitesi Başkanı ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ise AİHM'nin burkayla ilgili aldığı kararın sevindirici olduğunu kaydetti. Jagland, artık toplum içinde insanların yüzlerini gösterme konusunda bir sorumluluk doğduğunu dile getirdi. Jagland, yasağın başta Norveç olmak üzere diğer üye ülkelere de sıçrayabileceğine işaret etti.

Ülkenin en büyük günlük gazetesi Aftenposten ise haberi, ''Burka yasağının, İslam'a nefretin artmasına neden olacağından korkuluyor.'' yorumuyla verdi. Gazeteye açıklama yapan 24 yaşındaki bir göçmen kadın, sıranın Müslüman kadınların tesettürüne ve namazlarına da geleceğinde korktuğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar