Norveç Başbakanı Solberg: Herkese açık toplum istiyoruz

Norveç Başbakanı Erna Solberg, herkese açık ancak siyasi tartışmaları da kaldıracak bir toplum istediklerini söyledi.Aşırı sağcı Anders Behring Breivik'in 7 kişiyi acımasızca katlettiği katliamın 3. yıldönümünde düzenlenen törene...

Google Haberlere Abone ol
Norveç Başbakanı Solberg: Herkese açık toplum istiyoruz

Norveç Başbakanı Erna Solberg, herkese açık ancak siyasi tartışmaları da kaldıracak bir toplum istediklerini söyledi.

Aşırı sağcı Anders Behring Breivik'in 7 kişiyi acımasızca katlettiği katliamın 3. yıldönümünde düzenlenen törene katılan Solberg, Cihan Haber Ajansı'na konuştu. Solberg, Breivik'in saldırısından sonra aşırılık yanlılarına karşı adımlar attıklarını dile getirdi. Norveç Polis Güvenlik Servisi'nin (PST), aşırı grupları sürekli takip ettiğini açıklayan başbakan, ''Güvenlik birimleri, konuyla ilgili tabii ki de daha fazla şeyler yapabilir." dedi. Erna Solberg, herkese açık, ancak siyasi tartışmaları da kaldıracak bir toplum istediklerini vurguladı.

Törene NATO genel sekreterliği görevini devralacak eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg başta olmak üzere siyasetçiler, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, mağdurlar ve vatandaşlar katıldı. Törene Kraliyet Ailesi'nden katılım olmaması dikkat çekti.

Başbakan Erna Solberg, 22 Temmuz'un Norveç için bir sınav olduğunu ve bu sınavı birlik, beraberlik ve halkın bir birbirine sahip çıkmasıyla geçtiklerini vurguladı. Solberg, herkesin radikalizme ve aşırılığa karşı durması gerektiği vurgusunda bulunarak, “Birbirimize karşı güvenimiz en büyük gücümüzdür. 22 Temmuz’un hatıraları hepimizi bağlar. En temel değerlerimizi korumaya devam etmeliyiz. Şeffaflık, tolerans ve çeşitlilik için savaşacağız ve Norveç'teki demokrasiyi korumak ve daha da geliştirmek için her gün çalışacağız.” şeklinde konuştu.

3 yıl önce 22 Temmuz'da, Oslo'da hükümet binaları önünde yaklaşık bir ton ağırlığındaki bomba yüklenmiş aracı patlatan ve Utøya adasında İşçi Partisi gençlik kolları üyelerinin bulunduğu kampı basarak gençleri acımasızca katleden ırkçı Breivik, 77 kişiyi. öldürmüş ve 230'dan fazla kişiyi yaralamıştı. Ölenler arasında Türk asıllı Gizem Doğan da bulunuyordu.

Tören sonrası gazetecilerin sorusunu cevaplayan dönemin başbakanı Jens Stoltenberg, 22 Temmuz’un kötü anıları ile bu saldırıya karşı gösterilen birlikteliğin verdiği gücü hatırlattığını dile getirdi.

İşçi Partisi Gençlik Kolu Başkanı Eskil Pedersen ise terörün kendilerini, güvenli olduklarını düşündükleri bir yerde vurduğunu söyledi. Bugün, ölen 77 masum insanın anıldığını aktaran genç başkan, “ Katliamda hayatını kaybedenlerin geride bıraktıkları acılarını paylaşıyoruz, aynı zamanda saldırıdan sağ kurtulanları da düşünüyoruz.” dedi.

Pedersen, yakın zamanda boğularak ölen Müslüman bir genç hakkında sosyal medyada çıkan olumsuz sözlere de değinerek, “Vefat eden o Müslüman genç hakkında, 'Norveç'te bir Müslüman eksildi' denildi. Ülkede bu tür ırkçı düşünceler hâlâ mevcut. Bununla savaşmak sorundayız, Norveç halkı buna sessiz kalamaz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar