Normandiya'nın müttefikleri Ukrayna krizini ele alıyor

II. Dünya Savaşı’nda Normandiya çıkarmasının 70. yıl dönümü törenleri için 20 ülkenin devlet veya hükümet başkanları Fransa’da. Ukrayna krizinden sonra Putin ilk kez Avrupalı liderlerle bir araya gelecek. Merkel ile görüşecek Rus...

Google Haberlere Abone ol
Normandiya'nın müttefikleri Ukrayna krizini ele alıyor

II. Dünya Savaşı’nda Normandiya çıkarmasının 70. yıl dönümü törenleri için 20 ülkenin devlet veya hükümet başkanları Fransa’da. Ukrayna krizinden sonra Putin ilk kez Avrupalı liderlerle bir araya gelecek. Merkel ile görüşecek Rus liderin Obama ile bir görüşme yapıp yapmayacağı ise belirsiz.

Ukrayna krizinden ilk kez batılı liderlerle görüşecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa’nın Normandiya kıyılarında düzenlenecek anma töreni kapsamında bu ülkeye gedi.

II. Dünya Savaşı’ndan Nazi Almanyası’nın yenilgisini belirleyen Normandiya çıkarması müttefik kuvvetler tarafından başlatılmıştı.

Bu yıl 70’incisi düzenlenen törenlere ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Bşabakanı Angela Merkel başta olmak üzere savaş taraf olan ülkelerin liderleri katılıyor.

Törenler kapsamında Şansölye Merkel’in Rus lider Putin ile Fransa’nın Deauville kasabasında bir görüşme yapacağı belirtilirken, ABD lideri Obama ile görüşmesi henüz netleşmedi.

Rusya’ya batının durumun ve kaygılarını anlatacak olan Merkel’in, Putin’i ikna edemez ise ilave yaptırımlar uygulayacaklarını söylemesi bekleniyor.

Dün gece ise Kremlinin patronu İngiliz Başbakan David Cameron ile Paris’te bir görüşme yaptı. Cameron’un Putin’e “net ifadelerle uyarıda bulunduğu” öne sürüldü. Putin ardından da Elysee Sarayı’ndan Hollande tarafından kabul edildi.

6 Haziran 1944 tarihinde yapılan Normandiya çıkarması kapsamında savaşa taraf olan ülkelerden bin kadar gazinin de törenlerde yer alması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar