Nijerya’da kaçırılan kızlar için halk sokaklara döküldü

Nijerya’da halk Boko Haram militanları tarafından kaçırılan 200'den fazla kız öğrencinin kurtarılması için sokaklara döküldü. Yaklaşık bir ay önce Chibok bölgesinde bulunan yatılı okuldan kaçırılan öğrencilerin izine ulaşamayan...

Google Haberlere Abone ol
Nijerya’da kaçırılan kızlar için halk sokaklara döküldü

Nijerya’da halk Boko Haram militanları tarafından kaçırılan 200'den fazla kız öğrencinin kurtarılması için sokaklara döküldü. Yaklaşık bir ay önce Chibok bölgesinde bulunan yatılı okuldan kaçırılan öğrencilerin izine ulaşamayan hükümete karşı tepkiler büyüyor.

Başkent Abuja’da toplanan göstericiler kırmızı tişörtler giyerek pankartlar taşıyıp, yolu trafiğe kapattı. “Tek isteğimiz; kızlarımızı geri getirin” diye slogan atan protestoculara güvenlik güçleri eşlik etti.

“Bu olay olmadan önce kızları okula döndürmek için gerçekten çok uğraşmıştık.” diye konuşan göstericilerden Yasmin Othman, ailelerin kızlarını yeniden bırakmalarının yıllar süreceğini söyledi.

Nijerya Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Cris Olukolade, göstericilere “Emin olun sizi dinliyoruz ve protestonuzu anlıyoruz.” diye konuştu.

Üç hafta önce Nijerya’nın Borno eyaletinin Chibok bölgesinde kaçırılan kızların ailelerinin yardım çağrıları, Nijerya ve dünyadan büyük destek görmeye başladı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve aktivistler tarafınan ayrıca sosyal medyada #BringBackOurGirls hashtagi ile kampanya başlatıldı.

Kızların kaçırılmasının ardından Nijerya hükümetine karşı eleştiri ve tepkiler gün geçtikçe büyüyor.

Dünya Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yapacak ülkede, Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, Pazar günü ilk kez kamuoyu karşısına çıkmıştı.

Abuja’daki Chibok topluluğunun lideri Hosea Sambido, Nijerya hükümeti ve ordusuna yalvararak, “Biz küçük bir topluluğuz. Eğer aynı yaşta bir kuşak-276- giderse, gelecekte biz nerede oluruz? Bize yardım edin. Lütfen.” diye konuştu.

Toplam 223 kız öğrencinin hala militanların elinde olduğu tahmin ediliyor. Önceki gün Boko Haram lideri Ebubekir Shekau’nun kızları köle olarak satmakla tehdit ettiği görüntülerin yayınlanmasının ardından, ailelerin kaygıları son haddine ulaştı.

CİHAN

Yorumlar