New York'taki "pedallı taksi" sürücüleri, polisin sıkı denetiminden şikayetçi

ABD'nin New York şehrinde çoğunlukla turistlerin tercih ettiği “pedallı taksi” (pedicab) sürücüleri, son zamanlarda polisin verdiği trafik cezalarından şikayetçi.Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte, New York’a gelen turist sayısına...

Google Haberlere Abone ol
New York'taki "pedallı taksi" sürücüleri, polisin sıkı denetiminden şikayetçi

ABD'nin New York şehrinde çoğunlukla turistlerin tercih ettiği “pedallı taksi” (pedicab) sürücüleri, son zamanlarda polisin verdiği trafik cezalarından şikayetçi.

Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte, New York’a gelen turist sayısına bağlı olarak pedallı taksilere olan ilgi artıyor. Aralarında çok sayıda Türk’ün de bulunduğu pedallı taksi sürücüleri, gün boyunca Central Park, Columbus Circle ve Broadway tiyatrolarının olduğu bölgeler başta olmak üzere, şehrin en işlek caddelerinde müşteri arıyor. Sürücülerden bazıları Bruce Willis, Al Pacino, Robert De Niro gibi ünlü sinema oyuncularını bile New York’ta gezdirmiş.

Son yıllarda pedallı taksi sayısının artması üzerine, bu araçları kullanma şartlarını zorlaştıran New York Belediyesi, trafik kurallarını ihlal eden ve şartları yerine getirmeyen şoförlere 150 dolara varan para cezası kesiyor. Polisin pedallı taksi kullanıcılarına, önceki dönemlere kıyasla çok daha az müsamaha gösterdiği belirtiliyor.

Önceden herhangi bir fiyat tarifesi yokken, yeni kurallara göre pedallı taksi ile 1 dakikalık seyahatin ücreti en fazla 3 dolar olarak belirlendi.

Central Park’ta çalışan Türk sürücüler, basın mensuplarına konuşmaktan çekinirken, son zamanlarda Amerikan basınında “Pedallı taksi sürücüleri turistlerden çok fazla para alıyor” iddialarını yansıtan haberlerden dertli.

4 yıldır Central Park’ta pedallı taksi kullanan ve soyadını vermek istemeyen Senegalli Ahmet, polislerin sıkı denetiminden şikayetçi. İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi’nde okuduktan sonra New York’a gelen Ahmet, kısa sürede para kazanabilmek için pedallı taksi işine başlamış. Türklerin ve Rusların çoğunlukta bulunduğu pedallı taksi işinden çok sayıda insanın geçimini sağladığını hatırlatan Senegalli sürücü, “Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Artık o kadar değil. Polisler pedallı taksi sürücülerini çok sık kontrol ediyor. Müsamaha göstermiyor. En küçük bir hatada ceza veriyor. Çalışanların büyük bir kısmı oturuyor, işler eskisi kadar yoğun değil.” diye konuştu. Belediyenin yeni düzenlemeleriyle şartlar her geçen gün biraz daha zorlaşsa da Senegalli sürücü, herşeye rağmen bu işi yapmaya devam edeceğini söylüyor.

CİHAN

Yorumlar