New York Times: Erdoğan komplocu ve kışkırtıcı söylem kullanıyor

ABD’nin saygın gazetelerinden The New York Times’ta yayınlanan editoryal yazıda Başbakan Tayyip Erdoğan’a sert eleştiriler yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol
New York Times: Erdoğan komplocu ve kışkırtıcı söylem kullanıyor

ABD’nin saygın gazetelerinden The New York Times’ta yayınlanan editoryal yazıda Başbakan Tayyip Erdoğan’a sert eleştiriler yöneltildi. Erdoğan’ın Brüksel’e giderek Avrupa ile ilişkilerini düzeltmeye çalıştığını yazan gazete; ancak Başbakan'ın daha önce kendi ülkesinde kendisinin oluşturduğu siyasi felaketi düzeltmesi gerektiğini savundu.

Erdoğan için “Bir zamanların Müslüman demokrasi modeli lideri” ifadesini kullanan gazete, ancak Başbakan’ın şimdilerde ülkeyi sadece Türkiye için değil, NATO müttefiklerini de tehlikeye sokacak otoriter bir devlet haline dönüştürdüğünü iddia etti. Gerginliğin dört bakanın istifası ve Erdoğan ailesini tehdit eden yolsuzluk soruşturması ile başladığını hatırlatan NYT, Başbakan’ın yolsuzluk operasyonlarına “darbe girişimi” diyerek "gizli örgüt" suçlamasında bulunduğuna dikkat çekti.

Hükümetin polis ve savcıları sürgün ederek yargı üzerinde kontrol sağlamaya çalıştığı belirtilen yazıda “Yargı bağımsızlığını ihlal edecek, hakim ve savcıların atamaları ile hükümetin gücünü genişletecek yasa tasarısı hazırlandı. Ve gazetecilerin özgürce yazı yazması engellendi. Bütün bunlar olurken Erdoğan, bitmek bilmeyen komplo teorileri ve kışkırtıcı söylemler kusmaya devam etti. Hatta üstü kapalı bir şekilde bunun Amerikan ihaneti olduğunu ima ederek, Amerikan büyükelçisinin sınırdışı edilebileceğini ortaya attı.” ifadelerine yer verildi.

“BAŞBAKAN’IN İNSAFSIZ YÖNTEMLERİ YENİ DEĞİL” ELEŞTİRİSİ

Yazıda soruşturmaların ve Erdoğan’ın tepkilerinin siyasi olabileceğine dikkat çekilerek, mart ayındaki yerel seçimlerin önemli olduğu; ama Erdoğan’ın soruşturmaları raydan çıkarmaması gerektiği vurgulandı.

Editoryal yazıda şu sert suçlamalara da yer verildi: “Erdoğan’ın insafsız yöntemleri ve kendisine karşı olanları ezme girişimleri yeni değil. Haziran ayındaki protestolarda da bunu göstermişti. AB’ye girmeye çalışan Türkiye için bu tür hareketler, AB’nin demokratik beklentilerini ayaklar altına almaktır. Bu durum her zamankinden daha tehlikelidir ve NATO üyelerinin temel kuralları ile de uyuşmamaktadır.”

Gazete, Alman Dışişleri Bakanı Frank - Walter Steinmeier’in Brüksel’de “Avrupalıların, Türkiye’den hukukun üstünlüğünü talep etmesi gerektiğini” söylemesinin haklı bir çağrı olduğunu da yazdı.

New York Times, Erdoğan’ın izlediği yanlış yol konusunda Obama yönetiminin de Ankara’ya güçlü bir mesaj göndermesi gerektiğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar