Netanyahu'nun Türkiye ile anlaşmaktan vazgeçebileceği öne sürüldü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Mavi Marmara katliamı ile ilgili son şekli verilen anlaşma metnini imzalamaya çekindiği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol
Netanyahu'nun Türkiye ile anlaşmaktan vazgeçebileceği öne sürüldü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Mavi Marmara katliamı ile ilgili son şekli verilen anlaşma metnini imzalamaya çekindiği öne sürüldü. Ordu Radyosu'nun haberine göre; İsrail başbakanı, katledilen 9 kişinin ailelerine 20 milyon dolar ödenecek olmasına sağ kesimin göstereceği tepkiden korkuyor.

Habere göre, iki ülke arasında 4 yıldır devam eden gerginliği gidereceği umut edilen taslak metin, Netanyahu'ya 10 gün önce sunuldu. Daha önce birçok kez başarısızlıkla sonuçlanan anlaşma çabaları, Aralık ayında Türk tarafının talebiyle yeniden başladı. Netanyahu, konuyla ilgili bir müzakere heyeti oluşturduğu ve heyetten uzlaşma için çalışmalarını istedi. İsrail başbakanının olumlu tavır, anlaşma için iyimserliği artırdı. Türk tarafının da taleplerini yumuşatmasıyla bu iyimserlik daha da güçlendi. Sonunda geçtiğimiz hafta Kudüs'te bir taslak metin hazırlandı. İddiaya göre, Türkiye'nin İsrail askerleri aleyhine hukukî girişimleri durdurması karşılığında maktul aileleri için tazminat bedeli belirlendi. Metinde ayrıca, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinin öngörüldüğü de belirtildi. İsrail, daha önce Mavi Marmara ile ilgili Türkiye'nin talep ettiği özür şartını yerine getirmişti.

ERDOĞAN'IN GAZZE ÇIKIŞI

Fakat günler geçmesine rağmen, Netanyahu'nun imza konusunu ağırdan alması anlaşmanın yeniden çıkmaza girebileceği yöünden endişeleri artırdı. İsrail basını, söz konusu gecikme üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması' şartını da yeniden dile getirdiğini belirtti. Haaretz gazetesine göre, abluka meselesi Mavi Marmara'dan ayrı olarak ele alınıyor ve Erdoğan'ın bu konudaki açıklaması da iç siyasete yönelik. CİHAN

Yorumlar