Nelson Mandela’nın naaşı Qunu’ya ulaştı

Nelson Mandela’nın naaşı, Pretoria’nın Waterkloof Askeri Havaalanı’nda düzenlenen törenin ardından defnedileceği Qunu’ya ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Nelson Mandela’nın naaşı Qunu’ya ulaştı

Nelson Mandela’nın naaşı, Pretoria’nın Waterkloof Askeri Havaalanı’nda düzenlenen törenin ardından defnedileceği Qunu’ya ulaştı.

Kalabalık bir polis ve askeri araç konvoyunun eşlik ettiği cenaze arabası TSİ 16.00’da Mandela’nın vasiyeti üzerine gömüleceği çocukluk yıllarını geçirdiği Qunu’daki ailesine ulaştı.

Mandela’nın naaşı Mthatha Havaalanı’nda askerler tarafından karşılanarak, efsane liderin tişörtlerini giyen köylülerinin de konvoya katılması ile 32 kilometre mesafedeki Qunu’ya götürüldü. Mandela’nın naaşını Mthatha’da bekleyen eski eşi Winnie ve son eşi Graça Machel, tabutun ulaşması ile gözyaşlarına boğuldu.

Mandela’nın Qunu’daki evine getirilmesi sırasında yollara dizilen halk, “Mandela’nın ruhu çok yaşa, bizim liderimiz” sözleri ve eski marşlarla Mandela’yı selamladı.

BAŞRAHİP DESMOND TUTU DAVET EDİLMEDİ

Güney Afrika’nın özgürlük mücadelesinde adı Nelson Mandela ile beraber anılan Başrahip Desmond Tutu’nun cenazeye katılmayacağını bildirmesi ile ülkede şok yaşandı. Tutu yaptığı açıklamada, “Çok sevdiğim ve değer verdiğim birisine son görevimi yapmak isterdim. Tata’nın (Mandela) ailesinin cenazeyi kendi aralarında özel hale getirmeleri başta Mandela’ya saygısızlıktır. Şahsım veya ofisime davetiye gönderilse idi dünyada beni cenazeye katılmaktan engelleyecek bir neden olamazdı.” dedi. Öte yandan hükümet sözcüsü Mac Maharaj yaptığı açıklamada, “Tutu davetliler listesinde idi. Tutu’nun açıklamasına çok şaşırdım. Umarım bir yol bulunur ve Tutu cenazeye katılır.” diye konuştu.

MANDELA’NIN CESEDİ LEOPAR DERİSİNE SARILIP GÖMÜLECEK

Xhosa geleneklerine göre Nelson Mandela’nın bedeni kabile reisinin oğlu olduğu için çok pahalı olan leopar derisine sarılacak. Ayrıca devlet başkanı olan Mandela’nın cesedi ya da tabutu Güney Afrika bayrağı ile de kaplanacak.

Yarın gömülecek Mandela’nın naaşı geleneklere göre sabaha kadar evinde tutulacak. Mandela gömülmeden önce Xhosa kabilesinin “Thetha” inancına göre kurban edilen öküzler yaslı halka ve davetlilere ikram edilecek.

Mandela’nın cenaze törenine İngiltere Prensi Charles’ın yanı sıra çoğunluğu Afrika’dan 26 devlet ve hükümet başkanı katılacak. CİHAN

Yorumlar