Nelson Mandela, Nizamiye Camisi'nin yapımını desteklemiş

Güney Afrika'nın Johannesburg şehrine Selimiye'nin ikizi Nizamiye Külliyesi'ni yaptıran hayırsever işadamı Ali Katırcıoğlu, Nelson Mandela'nın, külliye projesine sözleri ile büyük destek verdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Nelson Mandela, Nizamiye Camisi'nin yapımını desteklemiş

Güney Afrika'nın Johannesburg şehrine Selimiye'nin ikizi Nizamiye Külliyesi'ni yaptıran hayırsever işadamı Ali Katırcıoğlu, Nelson Mandela'nın, külliye projesine sözleri ile büyük destek verdiğini söyledi. Efsane liderden iki saatte randevu aldığını söyleyen Katırcıoğlu, "Mandela'nın arkasından çok ağladım." dedi.

Johannesburg’ta yapılan Nizamiye Külliyesi’nin banisi Ali Katırcıoğlu, Mandela ile nasıl tanıştığını Cihan Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

"Muhterem hocam Fethullah Gülen Hocaefendi beni, Amerika’ya değil de bir şey yapmam için Güney Afriya’ya yönlendirdi. Bu eseri burada değil Güney Afrika'da yap dediği zaman ben 2007 yılında Güney Afrika’ya geldim. Böyle bir eserin burada yapılması için halkın nabzını yoklamak için buradaki yerli halkın iler gelenleriyle, bazı kimselerle görüşmeler yaptım. Acaba nasıl karşılıyorlar diye. Görüşmeler yaptığım arkadaşlardan bir tanesi de şimdiki meclis başkanı Max Sisulu idi. Max Sisulu ile bir sohbetimizin sonunda aklıma geldi 'Mr. Max, ben buranın, Güney Afrika’nın kurtuluşu için mücadele eden Nelson Mandela’yı çok merak ediyorum. Acaba kendisiyle görüşme imkanı olabilir mi?’ diye kendisinden rica ettim. Max Sisulu bana bir düşünelim dedi ve ayrıldık. Aradan bir veya iki saat geçti Max Sisulu’dan bir telefon, ‘Madiba yani Nelson Mandela yarın saat 12.00’de size bekliyor’ dedi. Ben hiç ümit etmediğim beklemediğim bu cevap karşısında Allah’a olan şeyimi nasıl ifade edicem anlatam. Niye anlatamam? Nelson Mandela, malumunuz, dünya çapında efsanevi bir lider. Dünyanın en büyük devletlerinin başkanları hakkında dahi böyle randevu vermeyen, görüşmek istemeyen otoriter bir liderin bana karşı, beni tanımıyor etmiyor, böyle bir iki saat içinde ve ertesi güne randevu vermesi beni şaşırttı. Ben de o anda, bunun, Allah’ın bize karşı, bana karşı çok büyük bir lütfu olduğunu anladım. Ertesi günü Nelson Mandela’nın ikametgahına gittik. Tabii yanımızda randevuyu alan Max Sisulu da vardı. Bize kapıda, Nelson Mandela ile görüşmemiz hakkında, protokol kuralları hakkında bir sürü şeyler söylediler. Efendim işte onlar Madiba diyorlardı. Ülkenin Atası manasında. Madiba'ya çok fazla yaklaşmayacaksın; Madiba’ya çok fazla bir şey sormayacaksın; Madiba’dan herhangi bir istekte bulunmayacaksın diye bize bir sürü protokol usülleri ne ise onları anlattılar. Biz de peki dedik. Bir süre sonra Madiba hazır, sizi bekliyor dediler salona girdim. Salona girince Madiba oturuyordu, karşıdan bizi görünce çok efendice, çok kibarca, kendisi çok ihtiyar olmasına rağmen yavaş yavaş doğruldu, ayağa kalktı, bu bana çok tesir etti. Madiba gibi bir dünya liderinin böyle oturduğu yerden kalkması, beni orda hem gururlandırdı, hem mahcub etti. Çok değişik bir hava oldu. Ben Madiba hazretlerinden o hareketi görünce, kapıda bana verilen talimatların tamamını unutarak, baktım ki çok sıcak bir sima, gittim Madiba’nın boynuna sarıldım. O’da bana sarıldı. İki kardeş gibi sarıldık. Dünyada o andaki lezzeti anlatmam mümkün değil. Dünyadaki en tatlı dakikalarım o anda oldu; o anda geçti. Onu anlatmak ancak yaşayan bilir. Anlatmak mümkün değil. Madiba ile sarılınca bütün güvenlikçiler şaşırdılar. Herkes pür dikkat bize baktı. Sonra Madiba’nın yanına oturdum; kendimizi tanıttık."

'MADİBA’NIN MANEVİ DESTEĞİNİ DEVAMLI ARKAMDA HİSSETTİM.'

Mandela ile gerçekleştirdiği görüşmede Cami projeleri için destek istediğini söyleyen Katırcıoğlu, "Projemizi (Cami) anlattık. Madiba’nın yanında 20-25 dakika oturduğum müddetçe, Madiba elini elimin üzerine koydu ve bu müddet zarfında hiç elimi bırakmadı. Projeyi anlattık, projenin çok güzel bir proje olduğunu, burası için faydalı olduğunu, kendisi manevi olarak bu projenin devamlı arkasında destekleyicisi olduğunu anlattı. ‘Yalnız' dedi. 'Bir şey isteyeceğim. Bizim bu memlekette çok fazla hastamız var. Mümkünse projenin bir köşesine bir sağlık tesisi ilave edin dedi. Tabi bu bizim için bir emirdi. Biz Madiba hazretlerinin bu emri üzerine projenin bir köşesine bir de sağlık tesisi, klinik ilave ettik. Şu anda inşaatı bitti. İnşallah çok kısa bir zamanda fakirlere hizmet vermek üzere faaliyete geçecek. Madiba'yla olduğumuz müddetçe kendimi dünyanın en bahtiyar insanı saydım. Niye? Çok büyük devlet başkanlarının ulaşamadığı Madiba hazretleri benim yanımdaydı. Bu bana çok büyük gurur verdi ve projeye başladıktan sonra önce Allah’ın yardımı, sonra da Madiba’nın manevi desteğini devamlı arkamda hissettim."

Madiba’nın vefat haberini aldıktan sonra inanın defalarca ağladım diyen Katırcıoğlu, "Sanki bir babamı veya abimi kaybetmişim gibi. Çünkü o arkamda hissettiğim destek kaybolmuştu." ifadelerini kullandı.

TURKUAZ HARMONİ ENSTÜTÜSÜ'NDEN TAZİYE MESAJI

Daha önce Nelson Mandela’nın eşi Graça Machel’e "Gülen Barış Ödülü" veren Johannesburg Merkezli Turkuaz Harmoni Enstütüsü, Mandela için taziye yayınladı. Turkuaz'ın mesajında, "Dünyanın en şiddetli ırkçı rejimine son veren Nelson Mandela’yı tarih unutmayacaktır." ifadelerine yer verildi.

Nelson Mandela Vakfı’na 2010 yılında yapılan bağışı organize eden Turkuaz’ın mesajı şu cümlelerle devam etti:

"Nelson Mandela’nın hayatını kaybettiği bu acı günde kalbimiz ve dualarımız Nelson Mandela, ailesi ve Güney Afrika halkı ile birlikte atıyor. Barış, adalet ve insan hakları için büyük mücadele vermiş; insanlığa ümit ve cesaret kaynağı olan bu insanı Turkuaz Harmoni Enstitüsü ve bütün insanlık en güzel şekilde hatırlayacaktır."

Geçtiğimiz Nisan ayında Nelson Mandela’nın hastalığının en şiddetli günlerinde Gülen Barış Ödülü’nü almak için hastaneden ayrılarak Turkuaz’ın programına katılan Machel, "Bu ödülü bana layık gördüğünüz için çok onurlandım. Çok teşekkür ediyorum. Turkuaz Harmoni Enstitüsü Türk ve Güney Afrika, hatta Mozambik halkları arasında bir köprü vazifesi görüyor. Birlik ve beraberliğe vurgu yaparak her bir ferdin onurlu bir hayat sürebileceği bir toplum inşa ediyor." şeklinde konuşmuştu.

ABD'nin Houston Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Gülen Enstitüsü'nün 2010 Barış Ödülü de, Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'ya verilmişti.

Güney Afrika’da faaliyet gösteren Horizon Vakfı ve Güney Afrika Türkiye İşadamları Derneği de (SATBA), Mandela’nın vefatının ardından gazetelerde taziye mesajı yayınladı. CİHAN

Yorumlar