Neçirvan Barzani: Peşmerge Irak hükümeti istediği için Kerkük’e girdi

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, merkezi Bağdat hükümetinin isteği üzerine Peşmerge'nin Kerkük'e gönderildiğini söyledi.Barzani, Erbil'deki Başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Vladimir Miladinof...

Google Haberlere Abone ol
Neçirvan Barzani: Peşmerge Irak hükümeti istediği için Kerkük’e girdi

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, merkezi Bağdat hükümetinin isteği üzerine Peşmerge'nin Kerkük'e gönderildiğini söyledi.

Barzani, Erbil'deki Başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Vladimir Miladinof ile bir araya geldi.

Başta Musul olmak üzere diğer bölgelerden Erbil'e sığınan insanların durumunun ele alındığı görüşme sonrası ortak basın toplantısı yapıldı. Barzani, tartışmalı bölgelere Peşmergenin gönderilmesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin isteği üzerine Peşmerge'nin Kerkük ve civarına sevk edildiğini ifade etti.

Peşmerge'nin bölgeye sevk amacının herhangi bir yeri işgal etmek olmadığını belirten Barzani, amaçlarının bölgeyi IŞİD'in işgalinden kurtarmak olduğunu söyledi.

Barzani tartışmalı bölgelerde Irak ordusunun silahları bırakmasıyla boşluk oluştuğuna dikkat çekti. Kürt Başbakan Barzani, "Ortalığı IŞİD'e bırakacak değildik. Peşmerge oradaki vatandaşlarımızın can güvenliğini korumak amacıyla bölgede. Amacımız terörü önlemektir"

Neçirvan Barzani, Dışişleri Bakanlığı'nın Türk vatandaşlarına yaptığı Irak uyarısına atıfta bulunarak, bölgelerinde güvenlik açısından herhangi bir sıkıntının olmadığını kaydetti. Barzani, Musul'da IŞİD militanları tarafından rehin alınan Türk diplomat ve şoförler için yardıma hazır olduklarını belirtti.

Barzani,"IŞİD örgütü ile bir bağlantımız yok. Ancak elimizden ne geliyorsa yardım etmeye hazırız. Zaten biz Bağdat'ı Musul konusunda defalarca uyardık. Ancak, Bağdat bizim söylemlerimize kulak asmadı" dedi.

BM Irak Özel Temsilcisi Vladimir Miladinof ise IŞİD’ın sadece Irak’ı değil tüm dünyayı tehdit ettiğine vurgu yaptı. Miladinof, Irak'ta tüm etnik grupların aralarındaki sorunları diyalog yolu ile çözmesi gerektiğini söyledi

CİHAN

Yorumlar