Nazarbayev: Bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmeliyiz

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları 4. Zirvesi’ne katılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, düzenlediği basın toplantısında Türk Dili konuşan devletler arasındaki bu tarihi fırsatın iyi değerlendirilmesi...

Google Haberlere Abone ol
Nazarbayev: Bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmeliyiz

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları 4. Zirvesi’ne katılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, düzenlediği basın toplantısında Türk Dili konuşan devletler arasındaki bu tarihi fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantı sonunda ikili görüşmeler yapan Nazarbayev, daha sonra Kazak basınına toplantı hakkında bilgiler verdi.

Bölgesel birlikteliklerin önemine işaret eden Nazarbayev, başta turizm, enerji ve ekonomik entegre olmak üzere söz konusu ülkelerin büyük fırsat yakaladığını kaydetti. Nazarbayev, bu tarihi fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Türk Dili konuşan söz konusu 6 ülkenin toplam ticaretinin 1.2 trilyon dolar olduğunu, ancak Kazakistan'ın söz konusu ülkelerle olan ticaretin bu rakamın sadece yüzde 6'sına tekabül ettiğini dile getirdi.

İpek Yolu üzerinde bulunan Türkmenistan ve İran ile demiryolu taşımacılığın Basra Körfezi’ne açılma adına önemli bir rota olduğunu kaydeden Nazarbayev, aynı şekilde Aktau-Bakü-Samsun limanlarının da taşımacılığa yeni bir ivme katacağını vurguladı.

TÜRK DÜNYASI’NA ORTAK BİR KANAL

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, gelişen dünya şartlarına uygun olarak Türk Dili konuşan ülkelerin kültürü ve medeniyetinin ortak özelliklerini tüm dünyaya göstermek ve halklar arasında birliği sağlamak adına BBC ve Al Jazeera gibi uluslararası dijital yayın yapacak bir kanalın kurulmasını teklif ettiğini söyledi.

CİHAN

Yorumlar