“NATO ülkeleri Rusya’dan yönelebilecek saldırıya hazır değil”

İngiltere Bakanlar Kurulu Savunma Komitesi tarafından hazırlanan resmi rapora göre, düşük bir ihtimal de olsa Rusya’dan NATO üyesi herhangi bir ülkeye yönelebilecek saldırıya karşı ittifak güçleri tam olarak hazırlıklı değil.Rusya’nın...

Google Haberlere Abone ol
“NATO ülkeleri Rusya’dan yönelebilecek saldırıya hazır değil”

İngiltere Bakanlar Kurulu Savunma Komitesi tarafından hazırlanan resmi rapora göre, düşük bir ihtimal de olsa Rusya’dan NATO üyesi herhangi bir ülkeye yönelebilecek saldırıya karşı ittifak güçleri tam olarak hazırlıklı değil.

Rusya’nın Sesi Radyosu, İngiltere’nin hazırladığı rapora yer verdi. Rusya’nın NATO üyesi bir ülkeye saldırmasının düşük bir ihtimal olduğuna dikkat çeken İngiliz yetkililer, “Bu ihtimalin değerlendirilmesi gerekiyor. Ancak NATO böyle bir tehdide karşı hazırlıklı değil…” uyarısında bulundu.

Rusya’nın taktiklerinin hızlı bir şekilde değişebileceğini kaydeden uzmanlar, siber saldırı, bilgi savaşı ve milislerin desteklenmesi gibi farklı unsurların uygulanabileceğini hatırlattı. Raporda Rus Silahlı Kuvvetleri mensuplarının Ukrayna’nın doğusunda rütbesiz bir şekilde bulundukları iddia edildi.

NATO’nun komuta kademesinde ciddi kusurların bulunduğu ifade edilen raporda, ittifakın muhtemel tehditleri önceden tahmin etme konusunda da ciddi zaafları olduğu vurgulandı. NATO üyesi lider ülkeler arasında ortak bir siyasi iradenin bulunmaması da önemli sorunlar arasında yer alıyor.

Uzmanlar raporun sonuç bölümünde NATO’nun radikal reformlara ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Ortak tatbikatların artırılması, Baltık ülkelerinde kalıcı olarak konuşlanma, potansiyel tehditlere karşı uyarı sistemlerinin iyileştirilmesi ve muhtemel tehditlere karşı hızla cevap verecek birliklerin güçlendirilmesi teklif edildi. CİHAN

Yorumlar