“NATO, Ukrayna krizini bütçesini artırmak için kullanıyor”

Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, ittifakın varlığını gerekçelendirmek ve bütçesini artırmak için Ukrayna krizini kullandığını iddia etti.Brüksel’den değerlendirmede bulunan Gruşko, “NATO temsilcileri son dönemde...

Google Haberlere Abone ol
“NATO, Ukrayna krizini bütçesini artırmak için kullanıyor”

Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, ittifakın varlığını gerekçelendirmek ve bütçesini artırmak için Ukrayna krizini kullandığını iddia etti.

Brüksel’den değerlendirmede bulunan Gruşko, “NATO temsilcileri son dönemde ittifakı ‘uykudan uyandırmak’ için yoğun çaba sarf ediyor. Avrupa’da yeni bir tehdit yaratma polemiği dikkate alındığında, Ukrayna krizinin azami bir şekilde kullanılma çabası ortada. Kriz suni bir şekilde gerginleştiriliyor. Böylece NATO bloğu canlanacak ve askeri harcama giderleri artacak. Bunun için düşman üretiliyor…” eleştirisi getirdi.

Soğuk Savaş yıllarında ortaya çıkan silahlanma yarışının Rusya sayesinde sona erdiğini hatırlatan Gruşko, Avrupa ülkelerinin gayri safi milli hasılalarının sadece yüzde 1-2 oranında askeri harcama yaptığına dikkat çekti.

NATO’nun gerçekten Ukrayna’da yaşanan sivil savaşı önlemek niyeti varsa, Kiev yönetimine baskı yapması gerektiğini savunan Gruşko, “Kiev kendi halkını cezalandırmaktan vazgeçmeli ve orduları kalıcı karargahlarına çekmeli…” çağrısı yaptı.

Doğu Avrupa’da güvenliğin NATO’ya değil, işbirliğine dayandığını savunan Rusya NATO Temsilcisi, “Bizim için NATO’nun kendi üyeleri açısından tek başına güvenlik sağlayabileceği açıklaması sürpriz. Güvenlik sadece NATO’ya bağlı değil. Bu komşularla normal ilişkiler, işbirliği ve diğer askeri olmayan bir çok faktöre bağlı…” uyarısında bulundu.

Bir kısım ülkelerin cephe ülke olma gibi bir arzuları olduğunu hatırlatan Gruşko, bu statünün güvenlik kazandırmadığını, yeni üslerin kendi topraklarında bulunmasının güvelikleri açısından ek risk oluşturduğunu kaydetti.

CİHAN

Yorumlar