NASA: Pakistan’ın ürettiği Brazuca topu, Jabulani’den daha aerodinamik

NASA Deneysel Aero-Fizik araştırmaları başkanı Rabi Mehta, Pakistan’da üretilen resmi dünya kupası topu Brazuca'nın bir önceki dünya kupası topu Jabulani'ye göre daha fazla aerodinamik olduğunu açıkladı. 2010 yılındaki dünya kupası...

Google Haberlere Abone ol
NASA: Pakistan’ın ürettiği Brazuca topu, Jabulani’den daha aerodinamik

NASA Deneysel Aero-Fizik araştırmaları başkanı Rabi Mehta, Pakistan’da üretilen resmi dünya kupası topu Brazuca'nın bir önceki dünya kupası topu Jabulani'ye göre daha fazla aerodinamik olduğunu açıkladı.

2010 yılındaki dünya kupası resmi topu için, birçok futbolcu, çok fazla falso aldığı ve topu istenilen yere göndermede farklı sonuçlar çıkardığı için şikayette bulunmuştu.

Bu özellik bazı futbolcular için avantaj olarak görülse de kaleciler de topun yön değiştirmesinden şikayetçiydi.

Her iki topu yapan Adidas, Pakistan’da üretilen Brazuca topunun istendiği yere gönderme özelliğini daha da geliştirdi.

Tanesinin 160 dolara satıldığı simetri bir şekilde 6 parçadan oluşturulması sebebi ile tam yuvarlaklık kazanan Brazuca için, iki buçuk yıl çalışma yapıldı. Futbol topu üretiminde bir çığır açıldığı söylenen Brazuca topunun dikişlerinin bir önceki dünya kupası topuna göre daha derinde olduğu kaydedildi.

NASA bir dizi test sonrası yaptığı açıklamada, Brazuca'da bulunan küçük kaplamaların ve sınır tabakasının, topun daha hızlı ve düz gitmesine yardımcı olduğunu ve hava akışını yönlendirebildiğini kaydetti.

Mehta ayrıca, havada daha fazla sabit kalabildiği için futbolcuların toptan memnun kalacağını söyledi.

CİHAN

Yorumlar