Myanmar'da Kurban Bayramı

Myanmarlı Müslümanlar, Kurban Bayramı'nı radikal Budistlerin baskısı altında kutladı.

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da Kurban Bayramı
Myanmar'da, radikal milliyetçi Budist grupların baskısı altındaki Müslümanlar, bayramı buruk kutladı.

Myanmar'da Kurban ile ilgili görsel sonucu


Hükümetin aldığı karar kapsamında yalnızca bir gün kurban kesmelerine izin verilen Müslümanlar, Kurban Bayramı'nı bugün kutlamaya başladı.

Sabah namazından sonra bayram için hazırlanmaya başlayan Müslüman Myanmarlılar, ilk olarak bayram namazında bir araya geldi. Camileri dolduran Myanmarlı Müslümanlar, namazın ardından Yangon'da kurban kesme yeri olarak belirlenen alana gitti.

Myanmar polisi, kurban kesme alanında gezerek Müslümanları alanı, yerlerde kan bulunacak şekilde terk etmemeleri konusunda uyardı.

Myo Myint adlı 51 yaşındaki Müslüman Myanmarlı, koşullar zor olsa da mutlu olduklarını söyledi. Bu yıl işleri iyi gittiği için 2 inek kestiğini dile getiren Myint, kurbanların etlerinin bir kısmını Yangon'da bulunan bir yaşlı bakım evine bağışlayacağını, kalanını da fakirlere ve komşularına dağıtacağını kaydetti.

Yangon yerel yönetiminde üst düzey bir yetkili, geçen hafta Din ve Irkı Koruma Örgütü (Ma Ba Tha) üyelerinin kendilerine "Müslümanların kurban kesmesinin yasaklanması" talebiyle dilekçe yazdığını aktardı.

"Dilekçelerde Müslümanların gerekli izinleri almadığı iddia ediliyordu." diyen yetkili, ancak kurban kesmek için Müslümanlara özel alanlar belirlediklerini, bu alanlarda güvenlik güçleri görevlendirdiklerini belirtti.

Radikal milliyetçi Budist grup Ma Ba Tha'nın liderlerinden Magway manastırının rahibi Pamaukkha, Kurban Bayramı'na izin verilmesinden şikayet etti. Müslümanların keçi kesmesini öneren Pamaukkha, Budizm'de öldürme olmadığını ileri sürerek benzer bayramların yasaklanması gerektiğini savundu.

Ülkedeki resmi İslam Dini İşleri Konseyi (IRAC) Genel Sekreteri Tin Maung Than, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin tarihinde ilk defa 2012'de Kurban Bayramı kutlamalarının iptal edildiğini hatırlattı. Şu anda da Myanmar'da İslam karşıtı çok sayıda insan olduğunu bildiklerini ifade eden Than, eleştiriye mahal vermemek için kurban kesimlerinde çok dikkatli olduklarını söyledi.

Kurban Bayramı organizasyon komitesinden Wunna Shwe, kesim alanlarının sıkı denetime tabi tutulduğunu kaydetti. Kesim alanında kimsenin fotoğraf çekmesine izin verilmediğini vurgulayan Shwe, sahiplerinden kurban etlerini torbalara koymalarını istediklerini bildirdi.

Radikal Budist rahiplerden oluşan Ma Ba Tha, 2012'de ülkenin güneyindeki Arakan eyaletinde Müslümanlarla Budistler arasında patlak veren ve diğer bölgelere de sıçrayan şiddet olaylarının fitilini ateşlemekle suçlanıyor. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle 140 bine yakın kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

IRAC, 2012'deki olayların ardından Kurban Bayramı kutlamalarını iptal etmiş, 2013'te Kurban Bayramı IRAC'ın koyduğu kısıtlamalar altında tekrar kutlanmaya başlamıştı.

Yorumlar