Musul'dan kaçanlar otel köşelerinde kalıyor

Irak'ın Musul şehrinden kaçarak Erbil'e sığınan ailelerden bazıları, kamplardaki zor şartlar nedeniyle ucuz otellerde kalıyor. Ellerindeki parayı hızla tüketen aile reisleri iş arıyor.Özellikle hasta, yaşlı ve hamileler ile küçük çocuklar...

Google Haberlere Abone ol
Musul'dan kaçanlar otel köşelerinde kalıyor

Irak'ın Musul şehrinden kaçarak Erbil'e sığınan ailelerden bazıları, kamplardaki zor şartlar nedeniyle ucuz otellerde kalıyor. Ellerindeki parayı hızla tüketen aile reisleri iş arıyor.

Özellikle hasta, yaşlı ve hamileler ile küçük çocuklar için kampların uygun olmaması sebebiyle biraz parası olanlar ev ya da otel odası kiralama yolunu seçiyor. Hem kira ödeyip hem de ailelerine bakmak zorunda olan erkekler, Erbil'de gündelik işlerde çalışıyor.

Yaklaşık 100 bin kişinin sığındığı Erbil'de oteller tamamen dolmuş. Küçük odalarda kalan aileler aynı yerde yemek pişiriyor ve yatıyor.

27 yaşındaki Ali Şebban, Musul'a bomba ve top mermileri düşerken hamile eşiyle yola düştüğünü anlatıyor. Araç bulamadıkları için aç ve susuz kilometrelerce yürümek zorunda kalmışlar. Doğuma bir ay kalması sebebiyle yolda çok zorlanmışlar. Sürekli oturup dinlendikleri için yolculuk çok uzun sürmüş. Şebban, "Şiddetli çatışma sırasında her birimiz bir tarafa kaçışmaya başladık. Telefonlar çekmediği için ailemden haber alamadım. İki gün sonra annem ve kardeşimin Basra'ya vardığını duydum. Ama hâlâ onlarla görüşebilmiş değilim. Keşke elimde bir kamera olsaydı ve kaydetseydim de neler yaşadıklarımızı kendi gözlerinizle görseydiniz. Gerçekten felaketti." diyor.

Musul ile Bağdat arasında minibüsüyle yolcu taşıyan Bereket Yasin Davud ise evini ve arkadaşlarını özlüyor. Dostlarının akıbetini bilmiyor. Eskiden kazandığının beşte biri ücretle gündelik işlerde çalışıyor.

Otel müdürü Vian Mirza, mültecilerden normal ücretin yarısını aldığını söylüyor. Mirza, "Buraya geldiğinde kadınlar kapıda ağlıyordu. Onlara yardım etmek istedim." diyor. CİHAN

Yorumlar