Münih Güvenlik Konferansı'na Ukrayna damga vurdu

Almanya'nın Münih kentinde bu yıl 50.si düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na (MGK) Ukrayna'da yaşanan gelişmeler damgasını vurdu.

Google Haberlere Abone ol
Münih Güvenlik Konferansı'na Ukrayna damga vurdu

Almanya'nın Münih kentinde bu yıl 50.si düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na (MGK) Ukrayna'da yaşanan gelişmeler damgasını vurdu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den eylemcilere destek gelirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu konuda Batı'yı iki yüzlü olmakla suçladı. Konferansta panele katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Suriye'deki gelişmeler ve Çin'den alınması planlanan hava savunma sistemleri hakkında konuştu.

Münih Güvenlik Konferansı'nın bu yılki en önemli konusu Ukrayna'da yaşanan son gelişmeler oldu. Konferansta bir panele katılan Ukraynalı muhaliflerin lideri Vitali Klitschko, ülkesinin Dışişleri Bakanı Leonid Koschara ile panelde ciddi şekilde tartıştı. Panelde Koschara resmi daireleri basanları terörist gruplar olarak adlandırıp, hükümetin muhaliflerin önemli isteklerini yerine getirdiğini savundu.

Klitschko ise hukuk ve yönetim sisteminde reformlar yapılmasını, seçimlerin öne alınmasını ve siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep etti. Eylemlerin süreciğini dillendiren Klitschko, Ukrayna hükümetinin eylemcilere baskı yaptığını ve şu ana kadar 27 kişinin kayıp olduğunu söyledi.

Konferansda ‘Transatlantik Rönesans’ paneline katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, transatlantik ortaklığın önemine vurgu yaptı, ancak Almanya’da merakla beklenen NSA istihbarat biriminin yasa dışı yaptığı dinleme ve veri toplama konusunda tek kelime etmedi. "Avrupasız güçlü bir Amerika ve Amerika’sız güçlü bir Avrupa olmaz.’’ mesajı veren Kerry, Ukrayna’daki Avrupa taraftarı gösterileri desteklediklerini ifade etti.

Demokrasi ve Avrupa’nın geleceği mücadelesinin hiçbir yerde olmadığı kadar Ukrayna’da önemli olduğunun altını çizen Kerry, Ukraynalıların büyük kısmının ülkesinde özgür ve refah içinde yaşamak istediklerini söyledi. Ukrayna’daki göstericilerin kendilerine beklentilerine ulaşmak için yardım eden partnerleriyle çalışma hakkı için mücadele ettiğini savunan Kerry, Rusya ve diğer devletlerin komşu ülkelerinin Avrupa’ya entegre olmasını kayıp olarak değerlendirmemelerini istedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna konusunda batıya iki yüzlü olma suçlaması yaptı.

Batının eylemcilerin hükümet binalarını ve polise saldırmasına tolerans gösterdiğini ileri süren Lavrov, bu tür eylemlerin Avrupa ülkelerinde olduğunda hemen uyarı geldiğini kaydetti. Lavrov, Avrupa Birliği ve NATO’nun Ukrayna’yı dış politikasını belirleme konusunda serbest bırakmadığını savundu.

Konferansta ''Ortadoğu'da bir sonraki bahar hangisi' konulu panele katılan ve daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de yaşanan iç politik gelişmelerden dolayı Ortadoğu'yu takip edip edemedikleri sorusu üzerine bölgeyi doğal olarak takip ettiklerini söyledi.

İnsanların 2013 yılını Suriye'de kimyasal silah kullanılan yıl olarak hatırlayacağını ifade eden Davutoğlu, insanlığa karşı suç işlendiğini, bölgede tehlikeli gelişmeler yaşandığını ve bundan en büyük zararı Türkiye'nin gördüğünü belirtti ve Birleşmiş Milletler'in harekete geçmesini istedi.

Panelde Çin'den alınacak hava savunma sistemleri konusunda gelen soru üzerine Türkiye'nin bu konuda nihai karar vermediğini söyleyen Davutoğlu, diğer firmaların da Türkiye'de üretim ve teknoloji transferine yanaşmaları ve fiyatta anlaşma olması durumunda NATO partnerlerinin tercih edebileceklerini kaydetti. CİHAN

Yorumlar