'Multifestival Europa' festivali Rotterdam'da başladı

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Türkler tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen, çok farklı kültür ve etnik kökenden katılımcıların yer aldığı Multifestival Europa festivali başladı.Hollanda ve Rotterdam'ın önemli mekanlarından biri...

Google Haberlere Abone ol
'Multifestival Europa' festivali Rotterdam'da başladı

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Türkler tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen, çok farklı kültür ve etnik kökenden katılımcıların yer aldığı Multifestival Europa festivali başladı.

Hollanda ve Rotterdam'ın önemli mekanlarından biri olan AHOY'da düzenlenen festivalin açılışına; Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, HOGİAF Başkan Yardımcısı Vecih Er, HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, İşçi Partili milletvekilleri (PvdA) Tunahan Kuzu ile Selçuk Öztürk, işadamları, Meclis üyelerinin yanı sıra aralarında Hollandalı ve Türklerin de yer aldığı davetliler katıldı.

ÇOK ZENGİN İÇERİKLİ ETKİNLİKLER

Multifestival Europa Yönetim Kurulu Başkanı Melek Atak, programın oldukça zengin olduğunun altını çizerek, 4 gün boyunca birçok yazar ve gösterinin ziyaretçilerle buluşacağını ifade etti. Atak, “Festivalde Kleurrijke Dans Vakfı’nın halk dans ekipleri, çeşitli yörelere ait oyunları sergileyecek. Kültürel ve folklorik standın yer alacağı ‘Osmanlı Köyü’nde farklı etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca Türki Cumhuriyetlerin temsilcileri, STK’lar tarafından oluşturulan ‘Kültürler Buluşuyor’ bölümünde, Gagavuz, Nogay, Batı Trakya, Bosna, Azerbaycan, Kazakistan, Makedonya ve diğer Balkan Türklerine ait stantlarda kültürel etkinlikler organize edilecek.” diye konuştu.

50. YILA ÖZEL KAPSAMLI KUTLAMALAR SONBAHARDA

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan ise Türk kültürünü tanıtmak ve Hollandalılar ile kaynaşmak amacı ile düzenledikleri her türlü etkinliği desteklediklerini söyledi. Arslan, "Tüm bu organizasyonu yapan vatandaşlarımıza, firmalarımıza destek olanlara takdirlerimizi sunuyoruz. Türklerin, Hollanda'ya gelişlerinin 50. yılı dolayısıyla daha anlamlı faaliyetler olacak. Daha kapsamlı faaliyet ve programlar sonbaharda olacak. İki devlet belli konular üzerinde çalışıyoruz. Birlikte kutlayacağımız büyük çaplı faaliyetler sonbahardan itibaren başlayacak. Bu arada da boş durmuyoruz, zaten yılbaşından bu tarafa çok sayıda 50. yıl kapsamında kültür, sanat etkinliği yine iş dünyamızın çatı derneklerinin yaptığı faaliyetler oldu. Bunlara da hep katılmaya çalıştık. Bizim için bir gurur tablosu Türk-Hollanda toplumunun 50 yılda gelmiş olduğu seviye." dedi.

Milletvekilleri Selçuk Öztürk ve Tunahan Kuzu, Rotterdam gibi çok farklı ve kültürden insanların yer aldığı bir şehirde böyle bir etkinliğin yapılmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, bu gibi fuarların halkın bir yönü ile soluk alma molası olduğunu söyledi. Gürcüoğlu, "Bu tür fuarların bana göre pozitif tarafları var. İnsanların kaynaşmalarına ve daha iyi tanışmalarına vesile olunuyor. Gerçekten de son derece faydalı olduğunu vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

SOMA ve BOSNA STANDI

Festivalde ayrıca, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden işçiler ve yakınları için “Soma Özel Standı” ve Bosna’daki sel felaketi dolayısıyla “Bosna Özel Standı” yer alıyor. Yapılacak yardım kampanyası sonrasında elde edilecek gelirin tamamının Soma ve Bosna’ya gönderileceği belirtildi.

FUAR 4 GÜN BOYUNCA FARKLI ETKİNLİKLERE SAHNE OLACAK

Multifestival Europa fuarı, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde ülkenin en büyük kapalı salonlarından AHOY’da 4 gün boyunca devam edecek. Aralarında Ahmet Özhan ve Sibel Can'ın yanı sıra son aylarda sıkça gündeme gelen Dombra şarkısının bestecisi Arslanbek Sultanbek’in de bulunduğu Türkiye’den birçok ünlü isim sahne alacak. CİHAN

Yorumlar