Mültecilerin mesken tuttuğu okul boşaltılıyor

Almanya'nın başkenti Berlin’deki Kreuzberg semtinde mülteciler tarafından mesken tutulan Gerhart-Hauptmann-Schule adlı okulun içi dün boşaltılmaya başladı. Boşaltma işlemini sürdüren yetkili kurumlar bir taraftan da mültecileri gönüllü...

Google Haberlere Abone ol
Mültecilerin mesken tuttuğu okul boşaltılıyor

Almanya'nın başkenti Berlin’deki Kreuzberg semtinde mülteciler tarafından mesken tutulan Gerhart-Hauptmann-Schule adlı okulun içi dün boşaltılmaya başladı. Boşaltma işlemini sürdüren yetkili kurumlar bir taraftan da mültecileri gönüllü olarak kalacak başka yer bulmak için ikna etmeye çalıştı. 40 kadar Roman mülteci ikna oldu ve okulu terk ederek başka bir yere geçti. Geride kalan birkaç Afrikalı mülteciyle yapılan yoğun görüşmeler ise sürüyor. Senato’nun okulu terk edenlere gösterdiği yeni yerler ise Spandau ve Charlottenburg semtlerinde bulunuyor.

İlgili kurumlar ikna görüşmelerini sürdürürken polis de okulun etrafını güvenli hale getirdi. Polis mültecileri desteklemek için protesto eden bir grubu biber gazı kullanarak olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştı. 20 protestocu oturdukları yerden polis tarafından kaldırılırken, 40 protestocu polisin güvenlik çemberini yarmayı başaramadı.

Korsanlar Partisi ise semt idaresinin yaklaşım tarzını ve polisin yoğun bir biçimde olay yerinde kendini göstermesini eleştirdi.

Alman Polis Sendikası, boşaltma işlemlerinin gecikmeli olarak geldiğini ancak doğru ve kaçınılmaz olduğunu bildirdi. Sendikadan yapılan açıklamada, “Okul aynı zamanda uyuşturucu satıcılarının ve suçlu kimselerin barınağı haline gelmişti. Berlin gölgede kalmış hukuktan yoksun mekanlara tahammül gösteremez.” ifadeleri kullanıldı. Okulda 2012 yılından bu yana 200 mülteci insan onuruna aykırı şartlarda yaşıyordu. Daha sonra evsiz-barksızların, Romanların ve uyuşturucu satıcılarının da barınağı haline gelen okulda çok az sayıda tuvalet ve sadece bir duş kabini mevcut. Okulu mesken tutanlar arasında çıkan kavgalar yüzünden polis 100’den fazla kez devreye girmişti. CİHAN

Yorumlar